+ Film

A dobóháló használatáról készült film nemzetközi díjat nyert

dobóháló

A dobóháló – kisszerszámos halászat Baján című film egy hagyományos dunai halászati módszert mutat be nagy alapossággal.

Keresés a weben

Via Europa díjat nyert a Néprajzi Múzeum A dobóháló – kisszerszámos halászat Baján című dokumentumfilmje a szlovákiai Etnofilm Cadca 2022 nemzetközi fesztiválon. Az élő kulturális örökség megőrzésének vizuálisan is kiemelkedő ábrázolásáért díjazott alkotás készítői a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben veszik át a díjat pénteken, a magyar kultúra napját ünneplő rendezvény keretében.

A Néprajzi Múzeum kutatói és filmes munkatársai már az 1930-as évektől forgattak néprajzi témájú filmfelvételeket, a filmgyűjtemény anyagának nagy része azonban az 1940-es és 1960-as évek között készült. Az archív filmek megóvásán és felújításán kívül az intézmény filmstúdiójának munkatársai ma is forgatnak néprajzi témájú filmeket – közölte a múzeum pénteken.

A dobóháló – kisszerszámos halászat Baján című film egy hagyományos dunai halászati módszert mutat be. Koltay Erika muzeológus és Csorba Judit Dorottya muzeológus-dokumentumfilm-rendező alkotása ezt az ősi mesterséget és technikát, a mögötte húzódó filozófiát és az önellátó halász kisközösségeket kívánja közelebb hozni a nézőkhöz – áll a közleményben.

Az Etnofilm Cadca a néprajzi dokumentumfilmek nemzetközi fesztiválja, kétévenként rendezik meg az észak-szlovákiai Csacán (Cadca). Célja, hogy a néprajz és a kulturális antropológia szempontjából mutassa be emberi közösségek hagyományait, mindennapjait, még élő örökségét, és a szélesebb közönség figyelmét is felhívja a közösségek kulturális és társadalmi sokszínűségére.

A húsz 2022-es versenyfilm között angol, bolgár, cseh, horvát, izraeli, kanadai, lengyel, magyar, montenegrói, német, spanyol, szerb és szlovák alkotások szerepeltek.

A díjazott magyar dokumentumfilm témájául szolgáló kisszerszámos halászat 2013-ban került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára. A dobóháló a Néprajzi Múzeum új gyűjteményi kiállításának Örökség témájánál ismét szerepelni fog.

Mivel a gyűjtemény halászati tárgyai között viszonylag kevés a dunai halászathoz tartozó tárgy, a film ötlete a tárgyegyüttes bővítése kapcsán is felmerült. Az alkotók terveznek egy további filmet is, amely a dobóháló mellett az összes szerszám készítését és használatát, vagyis a kisszerszámos halászati tevékenység egészét fogja bemutatni – közölte a múzeum.

A dobóháló – kisszerszámos halászat Baján című film egy dobóhálóval együtt a Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című tárlatában látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top