+ Film

Itt a Brit Filmakadémia (BAFTA) díjjelölő listája

bafta

A Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) az idei díjjelöltjei: a Nyugaton a helyzet változatlan 14 jelöléssel vezeti a listát.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) az idei díjjelöltjeit: a Nyugaton a helyzet változatlan 14 jelöléssel vezeti a listát.

A sziget szellemei és a Mindenki, mindenhol, mindenkor 10-10 jelölést kapott, az Elvis kilencet, a Tár pedig ötöt gyűjtött.

A BAFTA-díjkategóriáiban összesen 45 filmet jelöltek valamely díjra.

Az első világháborúról szóló Nyugaton a helyzet változatlan Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének új filmadaptációja. A BBC News cikke szerint utoljára A király beszéde című film kapott ennyi BAFTA-jelölést 2011-ben.

A jelöltek listáját két színész, Hayley Atwell és Toheeb Jimoh jelentette be a BAFTA londoni székhelyén megrendezett eseményen, amelyet élőben streameltek is a filmakadémia YouTube-csatornáján.

A legjobb film kategóriában szerepel a Nyugaton a helyzet változatlan mellett A sziget szellemei, az Elvis, a Mindenki, mindenhol, mindenkor és a Tár.

A legkiemelkedőbb brit alkotások mezőnyébe a Volt egyszer egy nyár, A sziget szellemei, a Brian and Charles, A fény birodalma, a Minden jót, Leo Grande, a Living, a Matilda – A musical, az Ecc, pecc, ki lehetsz?, a The Swimmers és A csoda jutott be.

A legjobb debütáló brit író, rendező vagy producer-kategóriában Charlotte Wells, a Volt egyszer egy nyár forgatókönyvíró-rendezője, Georgia Oakley, a Blue Jean forgatókönyvíró-rendezője, Marie Lidén, az Electric Malady rendezője, Katy Brand, a Minden jót, Leo Grande írója és a Rebellion rendezője, Maia Kenworthy lett díjjelölt.

A legjobb színésznő díjára Cate Blanchett (Tár), Michelle Yeoh (Mindenki, mindenhol, mindenkor), Viola Davis (The Woman King – A harcos), Danielle Deadwyler (Till – Igazságot a fiamnak), Ana De Armas (Szöszi) és Emma Thompson (Minden jót, Leo Grande) esélyes.

A színészek közül az Elvis főszerepéért Austin Butler, A bálnáért Brendan Fraser, A sziget szelleméért Colin Farrell kapott jelölést, és esélyes a díjra Bill Nighy (Living), valamint Daryl McCormack (Minden jót, Leo Grande) és Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) is.

A nem angol nyelvű filmek kategóriájában a Nyugaton a helyzet változatlan, az Argentina, 1985, a Fűző, A titokzatos nő és A csendes lány kapott jelölést.

Az animációs filmek közül Guillermo del Toro Pinokkiója, a Marcell the Shell with Soes On, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság és a Pirula panda esélyes a díjra.

Rendezői díjat kaphat a brit filmakadémiától Edward Berger (Nyugaton a helyzet változatlan), Martin McDonagh (A sziget szellemei), Park Chan-Wook (A titokzatos nő), Todd Field (Tár), Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Mindenki, mindenhol, mindenkor), valamint Gina Prince-Bythewood (The Woman King – A harcos).

A BAFTA-díjátadó gáláját február 19-én rendezik meg a Royal Festival Hallban. A díj történetében először a ceremónia utolsó négy díjának átadását élőben láthatják a BBC One tévénézői. A korábbi években a díjátadót felvételről, de még aznap sugározták a tévében – írta a Variety.com.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top