+ Irodalom

Mit csinálj, ha a sulis verseny helyett egy sötét erdő közepén találod magad?

kemény gabi

Kemény Gabi regényének egyik legügyesebb húzása, hogy úgy mesél a természetről és ad át tudást, hogy igazából észre sem veszi az olvasó.

Kemény Gabi: A konkrét hiúz, Móra Kiadó, 2022. 2999 Ft helyett itt 2390 Ft

Hogy képzelnéd el azt az osztálykirándulást, ami biztosan minden szülő rémálma, de a gyerekeknek életük egyik legnagyobb élménye? Valahogy pont úgy, mint Kemény Gabi első regényében, ami kalandos, vagány, vicces és kiderül, hogy Nagymaros és Márianosztra között is akad elég izgalom, nem kell távoli tájakra látogatni.

Marci, a történet főhőse, jó eszű, jószívű kiskamasz, csak éppen egy kissé szétszórt. Az iskolában póttagként kerül be a természetismereti versenyre készülő csapatba, ahol aztán sokkal fontosabb szerepet fog betölteni, mint azt valaha gondolta volna.

A történet minden egyes szereplője nagyon szerethető karakter, Marci legjobb barátja Berry, akinek a családja Angliából költözött Magyarországra és a jószívű Marci már akkor felkarolta, amikor a lány még alig tudott magyarul. Aztán a csapat tagja még a szeleburdi és vicces Zizi, Medverács, a többieknél két évvel idősebb, helyi Bear Grylls, Ruganyó tanárnő, aki a csapatot viszi a versenyre és Tamás, aki pedig egy kisbusszal segíti ki a diákokat. És persze, a történet egyik legszórakoztatóbb karaktere, az öt éves, minden zsiványságra kész Jancsi, Marci öccse.

Ez a kis csapat indul el Budapestről Márianosztrára, a hétvégi versenyre, de számos nem várt akadály miatt a gyerekek egy sokkal izgalmasabb kihívás előtt találják magukat, mint az iskolai vetélkedő. Kiderül, hogy az az igazi természetismereti verseny, ha a csapat túlél egy hűvös éjszakát a Börzsönyben. A gyerekek minden tudásukat és kreativitásukat összeszedve megszervezik a váratlan erdei tábort, ami végül, minden nehézség ellenére, jó móka lesz.

Kemény Gabi regényének egyik legügyesebb húzása, hogy úgy mesél a természetről és ad át rengeteg tudást, hogy igazából észre sem veszi az olvasó. Az izgalmas kalandokba, a vicces párbeszédekbe rengeteg hasznos információt rejt. A könyvet tíz-tizenkét éves fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlom, és nem csak természetbúvároknak, sőt, lakásba zárkózó kamaszoknak még inkább! Biztos vagyok benne, hogy a történet végére a legtöbb kiskamasznak kedve támad egy igazi nomád, erdei kalandhoz.

A másik nagyon szerethető eleme a regénynek, hogy bár könnyed és vicces a történetmesélés, mégis tele van érzelmekkel, van benne irigység, harag, szerelmi háromszög, bajtársiasság, minden, ami egy tizenkétéves lelkében kavaroghat. A történetet elmesélő Marcival pedig könnyű azonosulni, nem ő a suli legmenőbb  sráca, de okos és életrevaló és a kalandok hatására sokat fejlődik a regény végére.

A történet a Regényes természet irodalmi pályázat díjazott műve, a szerző első műve, de bízunk benne, hogy nem az utolsó.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top