+ Színház

Jordán Tamás 80 éves lett – Isten éltesse!

jordán tamás

Jordán Tamás először keresete miatt vállalt színészi munkát, ám annyira felkapott lett, hogy 72-ben kiállították az igazolást, hogy színész

Vasárnap ünnepelte 80. születésnapját Jordán Tamás, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Jordán Tamás 1943. január 15-én született, Budapesten. A gimnázium elvégzése után azonnal jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ám nem vették fel, így földmérőként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem mérnöki karán.

Bálint András, aki gyermekkori jóbarátja, 1961-ben elhívta az Egyetemi Színpadhoz, ahol együtt játszott Fodor Tamással és Halász Péterrel is. 1970-től főleg keresetkiegészítésként vállalt színészi feladatokat, ám annyira felkapott lett, hogy 1972-ben az Országos Rendező Iroda kiállította számára az igazolást, hogy színész, így leszerződhetett a 25. Színházhoz.

2003-ban nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójának, az ötéves ciklust követően Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat, amelynek 2021. január 31-ig volt igazgatója.

2002 és 2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, 2007-től a Berzsenyi Dániel Főiskola docense, 2008-tól pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Színházművészeti Intézeti Tanszékének vezetője.

Színpadon, televízióban és a filmvásznon is számos szerepben láthatták őt a nézők, rendezései több színházában futottak nagy sikerrel. Színházi szerepeinek a száma meghaladja a 200-at, olyan legendás előadásokban volt látható, mint a Szókratész védőbeszéde, A Mester és Margarita, a Marat/Sade vagy a Cseresznyéskert.

A mai napig aktív, január január 13-án debütált színészbarátjával, a szintén 80. születésnapját idén ünneplő Bálint Andrással közös estje, a Bálint + Jordán = 160.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top