+ Film

Adolph Zukor, a Paramount alapítója, 25 dollárral a kabátujjban érkezett Amerikába

Adolph Zukor

Adolph Zukor – aki a kabátujjába bevarrt 25 dollárral érkezett Amerikába – sikerei után visszatért szülőfalujába.

Archív fotókon és kisfilmeken keresztül mutatja be Adolph Zukor magyar származású producer, a hollywoodi filmgyártás egyik elindítója és a Paramount Pictures alapítója életét az az emlékház, amelyet születésének 150. évfordulóján adtak át szülőfalujában, Ricsén.

Mint Vécsi István (MSZP), Ricse polgármestere elmondta, példaképként tekinthetünk Adolph Zukorra, hiszen saját erejéből jutott el a filmszakma csúcsára. Reményét fejezte ki, hogy az emlékház örök emléket állít a producernek.

Felidézte, hogy Adolph Zukor – aki a kabátujjába bevarrt 25 dollárral érkezett Amerikába – sikerei után visszatért szülőfalujába, amelynek egy díszes ivókutat is adományozott, és ahol 25 dollárral támogatta a fiatalon házasodókat.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a tárlat hiánypótló, hiszen a világon először hoztak létre Adolph Zukor-emlékházat. Kiemelte, fontos, hogy a fiatalok is megismerjék életét, és tudatában legyenek annak, hogy akaraterővel megvalósíthatják álmaikat.

A ricsei önkormányzat nagyon sokat tett azért, hogy az emlékház megépülhessen, a Magyar Hollywood Tanács pedig minden szakmai segítséget megadott, melyben partnerük volt az Origo Film Group is.

A korábbi lakóházból kialakított emlékhelyen egy Adolph Zukort ábrázoló fotó köszönti a vendégeket. A ház falain elhelyezett képek megörökítik szülőházát és szülőfaluja korabeli életét, például a disznóvágást vagy a cukorrépa betakarítását is.

A rövid ismertetőkkel ellátott fotók betekintést adnak a producer életének fontosabb eseményeibe, például a Paramount Pictures megalapítása, de moziplakátokról a stúdió olyan sikerfilmjei is visszaköszönnek, mint a Love Story (1970), a Keresztapa (1972) vagy a Kínai negyed (1974). A tárlatban hollywoodi sztárok, köztük Gloria Swanson, Maurice Chevalier, Demi Moore vagy Leonardo DiCaprio portréival is találkozhatnak a látogatók.

A kiállítás bemutatja Ricse azon épületeit is, amelyek a magyar származású producer nevét viselik. Ilyen például a Zukor Csárda vagy a Zukor Adolph Művelődési ház is, ahol Zukornak a Hollywood-i Hírességek Sétányán található csillagának másolata is látható.

A képek alatti tárlókban a producerről szóló régi újságcikkeket és a Paramount Pictures jelenlegi vezetőjének, Brian Robbinsnak a levelét olvashatják a látogatók.

A kiállítás végén fotón látható Adolph Zukor 1949-ben kapott Oscar-díja, valamint azoknak a portréi is, akik elnyerték a producer nevét viselő, a Magyar Hollywood Tanács és Ricse Nagyközség Önkormányzata által alapított díjat. Az elismerést azoknak adományozzák, akik a filmes szakmában olyan eredményeket értek el, amelyek a magyar filmművészet hírnevét erősítik, vagy civil életükben példamutató magatartást tanúsítottak, követendő példát állítva a fiatalok elé.

Az Adolph Zukor-emlékházban berendeztek egy apró „mozitermet” is, amelyhez a széksor és a díszletként szolgáló mozigép a régi ricsei filmszínházból származik, és amelyben Zukorról szóló kisfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy interaktív asztalon pedig a producerről szóló anyagok közül választhatnak a látogatók, akik így például meghallgathatják Adolph Zukor hangját is.

A kiállítás része egy korhű dolgozóasztallal berendezett sarok és a filmkészítéshez használt reflektorok is.

A korábbi lakóházból kialakított emlékhelynek egyelőre nincs állandó nyitvatartása, de az önkormányzattal való előzetes egyeztetés után már most várják a látogatókat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top