+ Film

Az első Árvai Jolán-díjat Muhi András kapja

Árvai Jolán

Árvai Jolán az egyik első olyan, rendszerváltás utáni független filmproducer volt, akinek munkássága alatt fesztiváldíjas filmek készülhettek el

Az Eurora Kulturális Alapítvány 2022. november 15-én megalapította az ÁRVAI JOLÁN-díjat.

Árvai Jolán (1947-2001), Balázs Béla díjas szerkesztő-riporter, az egykori Magyar Televízióban működő Fiatal Művészek Stúdiójának alapító vezetője és producere volt.  Az FMS Stúdióban számtalan fiatal művésznek (rendezők, szerkesztők, operatőrök, hangmérnökök, vágók) segített elindulni, pályájukat elkezdeni vagy folytatni olyan produkciókkal, amelyek -bemutatási kötelezettség nélkül- kísérletezhettek a film- és televízióművészet területén.

Árvai Jolán ezenkívül az egyik első olyan, rendszerváltás utáni független filmproducer is volt, akinek munkássága alatt fesztiváldíjas filmek sora készülhetett el. Emlékét, az Eurora Kulturális Alapítvány (cím: 1173 Budapest 524. utca 12. adószám: 18183753-1-42, nyilvántartási szám:01-01-0009268) egy, minden évben egyszer, a MÚOSZ Sajtóházában a Film- és Tv kritikusok díjával egyidejűleg átadott ÁRVAI JOLÁN DÍJ-jal szeretné megőrizni. (Első alkalommal: 2023. február 3-án.)

A Díjat minden évben egy arra érdemes független filmproducernek ítéli meg az Eurora Kulturális Alapítvány által felkért grémium.

A 11 tagú grémium, a tagok (Báron György filmkritikus, Dér András operatőr-rendező, Enyedi Ildikó filmrendező, Gyürke Kata újságíró, az Eurora Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja, Katona Zsuzsa szerkesztő-rendező, az Eurora Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke, Molnár György filmrendező, Sós Ágnes jogász, Sülyi Péter rendező-fesztiválszervező, Szabó Gábor operatőr, Szüts Miklós festőművész, Tóth András gyártásvezető-producer, a díjat odaítélő bizottság elnöke: Enyedi Ildikó filmrendező), javaslatai alapján, többségi alapon választja ki azt a független filmproducert, aki a díjat kapja.

A Díjat az a magyar független filmproducer kaphatja meg, aki az 1986-tól 2000-ig működő Fiatal Művészek Stúdiójának és Árvai Jolánnak a szemléletét képviseli, azaz értékteremtő, igényes művészi színvonalú filmeket létrehozó, több műfajban alkotó, kísérletező műalkotásokat befogadó és pályakezdőket segítő, jelentős életművel rendelkező, államilag nem elkötelezett filmproducer.

A DÍJ: egy FMS logóval ellátott tárgyi emlék és oklevél, melyet az adott év fent említett formában létrejövő díjátadó eseményén a díjat odaítélő grémium elnöke, azaz ENYEDI ILDIKÓ filmrendező ad át a díjazott független filmproducernek. Az elnök akadályoztatása vagy távolléte esetében az Eurora Kulturális Alapítvány és a grémium egy-egy képviselője közösen adják át a díjat a díjazottnak. A díjazottat minden díjátadás alkalmával laudációval köszönti egy, a grémium többsége által előzetesen javasolt személy.

2023. február 3-án az 1. Árvai Jolán Díj-at, melyet független producereknek ítél meg a grémium, az összesített szavazatok alapján, MUHI ANDRÁS producer kapja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top