+ Fotó

42 évesen elhunyt Móricz-Sabján Simon

Móricz-Sabján Simon

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporterként, dokumentarista fotográfusként dolgozott.

Keresés a weben

Negyvenkét éves korában meghalt Móricz-Sabján Simon fotóriporter – tudatta felesége, Darnay Katalin.

A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal is elismert fotóriporter szerdán, baleset következtében hunyt el.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporterként, dokumentarista fotográfusként dolgozott. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa volt, majd 2016 végétől a Manager Magazinnál és a Világgazdaságnál is dolgozott.

Napilapos munkája mellett személyes anyagokat is készített, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva.

Munkásságát számos külföldi és magyarországi díjjal ismerték el: pályafutása alatt kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjat is kiérdemelte.

Munkáival 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját, és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.

A fotóriporter az Alföldet ábrázoló sorozatával 2022-ben elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is.

Móricz-Sabján Simon fotográfiái számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, köztük 3 önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban illetve többek között Arlesban, Barcelonában, Chengduban, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban.

A fotográfus tagja volt a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának és egyik alapítótagja volt a Pictorial Collective-nek.

Móricz-Sabján Simon döbbenetes alföldi képei kapták a Capa-nagydíjat

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top