+ Irodalom

Kiss László innovatív, modern, de tradíciótisztelő szakember volt

Kiss lászló

Kiss László nevéhez fűződik a Neszmélyi Vershajó és elődje, a balatonszemesi és a bajai versmondó táborok létrehozása is.

Csendes megemlékezést tart a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Emlékmű Alapítvány csütörtökön 17 órától Kiss László, a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén, az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban.

A Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, közművelődési szakember végső nyughelyénél, az urnatemetőnél várják az emlékezni vágyókat egy-egy szál fehér rózsával.

Kiss László 2019. december 29-én, 72 éves korában hunyt el. A Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Szín-Játékos Szövetség alapítója és az Országos Diákszínjátszó Egyesület egyik életre hívója volt, és elvitathatatlan érdemeket szerzett az amatőr művészeti ágak kibontakozásában, a hazai és Kárpát-medencei tehetségkutatásban és tehetséggondozásban. Alapító főszerkesztője volt a Versmondó című, negyedévente megjelenő szakmai folyóiratnak.

Nevéhez fűződik a Neszmélyi Vershajó és elődje, a balatonszemesi és a bajai versmondó táborok létrehozása, a Regösök húrján. vers- és prózamondó verseny gondozása, szervezése, különböző diák- és amatőr színjátszó találkozók megálmodása és fejlesztése éppúgy, mint a Bujtor István Filmfesztivál elindítása, a Latinovits versmondó találkozó megalapítása és szervezése, valamint a Kaleidoszkóp VersFesztivál elnevezése és a Ki viszi át a szerelmet díj megalapítása. Számos versenyen zsűrizett: a Nemzeti Színházzal közös Nemzeti VERSenyen, a József Attila országos vers-, prózamondó és verséneklő versenyen, a Radnóti Miklós versmondó versenyen, a Moson Megye Színjátszó Találkozón, az adácsi Országos Falusi Színjátszó Találkozón, a Feszt Festen és a Helikonon is.

A Magyar Versmondók Egyesülete révén tevékenyen bekapcsolódott olyan európai uniós oktatási és közművelődési projektekbe, mint a hazai és határon túli testvériskolai programok, az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek kistérségi megteremtése, vagy a színházi nevelés pilot programjai, valamint segített hét megyei és regionális NépmesePont létrehozásában. Innovatív, modern, de tradíciótisztelő szakember volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top