+ Oktatás

Kitiltották a nőket Afganisztán egyetemeiről

afganisztán

A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztán egész területén.

Közös nyilatkozatban ítélte el az Európai Unió, annak több tagországa és néhány más állam, hogy az afgán felsőoktatásért felelős miniszter december 20-án azonnali hatállyal kitiltotta a nőket Afganisztán egyetemeiről; a nyilatkozat aláírói arra figyelmeztetnek, hogy a lépésnek következményei lesznek a közép-keleti országgal fenntartott kapcsolatokra.

Az Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által közlemény szerint amellett, hogy Afganisztánban kitiltják a nőket az egyetemekről, elfogadhatatlan, hogy a lányok nem járhatnak középiskolába, valamint azok az intézkedések is, amelyek szerint az afganisztáni nők és lányok csak nagyon korlátozottan gyakorolhatják emberi és alapvető szabadságjogaikat.

A tálibok afgán lányokkal és nőkkel szembeni intézkedései könyörtelenek és rendszerszintűek. Az elmúlt közel másfél évben a tálibok nem kevesebb, mint 16 rendeletet fogadtak el, amelyek többek között korlátozzák a nők mobilitását, munkahelyüktől fosztják meg őket, teljes elkendőzöttséget írnak elő az öltözködést illetően, megtiltják a nőknek bizonyos közterületek használatát, és súlyos körülményeket teremtenek a nők számára azáltal, hogy a férfiak gyámsága alá helyezik őket.

Ezek az intézkedések egyértelművé teszik, hogy a tálibok figyelmen kívül hagyják az afgán nép alapvető emberi és szabadságjogait. Bevezetésükkel a tálibok még jobban elszigetelik magukat az afgán lakosságtól és a nemzetközi közösségtől – húzták alá az aláíró országok.

A tárcavezetők hangsúlyozták, hogy az afgán nők találékonyságára és dinamizmusára van szükség a súlyos gazdasági és a megdöbbentő humanitárius helyzet enyhítésére Afganisztánban.

„Egy stabil, gazdaságilag életképes és békés Afganisztán csak akkor jöhet létre, ha minden afgán, beleértve a nőket és a lányokat is, teljes mértékben, egyenlően és érdemben vehet részt az ország jövőjének alakításában, és hozzá tud járulni fejlődéséhez”

– fogalmaztak.

A közlemény aláírói arra szólították fel a tálibokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a nők és lányok egyetemi oktatásával kapcsolatos újabb elnyomó intézkedések bevezetésével, és vonják vissza a lányok középiskolába való bejutásának tilalmáról szóló döntést. A nők közéletből való kiirtását célzó intézkedések következményekkel fognak járni a tálibokkal fenntartott kapcsolatokra – tették hozzá.

A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket Afganisztánban, a legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nőket. Jelentősen korlátozták azt is, hogy milyen területeken tanulhatnak, szigorúan megtiltották például részvételüket az állatorvos-tudomány, a mérnöki tudományok, a közgazdaságtan, a mezőgazdaság és az újságírás területén. Emellett női hallgatókat csak nők vagy idősek taníthatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top