+ Zene

Egy mondat volt Paco de Lucía életének fordulópontja

Paco de Lucía

Paco de Lucía életében fordulópontot jelentett, amikor New Yorkban az első nemzetközi hírű flamencogitáros, Sabicas azt mondta neki

Ma hetvenöt éve, 1947. december 21-én született Paco de Lucía Grammy-díjas spanyol gitáros, zeneszerző, a flamencogitár legnagyobb modern mestere.

Az andalúziai Algecirasban látta meg a napvilágot, művésznevét portugál édesanyja keresztnevéből és a Francisco helyben elterjedt becézéséből gyúrta össze. Első gitárleckéit apjától és bátyjától – mindketten neves flamencozenészek – kapta ötéves korában.

A csodagyerekként ünnepelt Lucía tizennégy évesen készítette első felvételét bátyja társaságában, két évvel később csatlakozott a neves flamencotáncos José Gréco együtteséhez, akikkel három évig turnézott.

Életében fordulópontot jelentett, amikor New Yorkban az első nemzetközi hírű flamencogitáros, Sabicas azt mondta neki: ne másoljon soha másokat, járja a saját útját. A tanácsot megfogadva tágította később a műfaj határait, amiért kapott hideget-meleget a hagyományokhoz mereven ragaszkodóktól.

Első, 1967-ben megjelent szóló albumán már fellelhetők a saját stílus kialakítására irányuló törekvései, erre a két évvel későbbi, Flamenco fantázia című lemezén talált rá.

A szakma által csak egyszerűen El Maestro (A Mester) néven emlegetett Lucía játéka nagyban hozzájárult a flamencozene világszerte egyre növekvő népszerűségéhez. Már első nagy külföldi fellépésén, 1970-ben óriási sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán.

Tíz albumot adott ki a legnagyobbnak tartott flamencoénekes El Camaron de la Islas társaságában, dolgozott együtt a billentyűs Chick Coreával és a gitáros Al di Meolával, valamint John McLaughlinnal. A három gitáros 1983-ban és 1996-ban is rögzített lemezt, mindkettő sorra döntötte a lemezeladási rekordokat.

Paco de Lucía 67 évesen, szívroham következtében hunyt el a mexikói Cancúnban. Canción Andaluza (Andalúz dalok) című lemeze megjelenését már nem érhette meg, amely újabb latin Grammy-díjat nyert az év albuma kategóriában 2014-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top