+ Irodalom

„A Szalon a mi névjegyünk” – teltházas szezont zárt az Irodalmi Szalon

irodalmi szalon

December 14-én, egy gasztronómiát és irodalmat egyaránt középpontba állító irodalmi esttel búcsúztatta a 2022-es évadát az Irodalmi Szalon.

Fotó: Lettner Kriszta

December 14-én, egy gasztronómiát és irodalmat egyaránt középpontba állító irodalmi esttel búcsúztatta a 2022-es évadát az Irodalmi Szalon. A teltházas rendezvényen a vendégek az ünnepvárásról és kedvenc adventi ételeikről meséltek Juhász Annának, de a közönség a program végeztével bekapcsolódhatott a párbeszédbe. A Szalon alapítója a kávéházban mesélt az egész éves munkájukról.

„Az idei volt a 12. évad az irodalmi műhely tekintetében, aminek célja a kezdetektől egyfajta közösségépítés, kapcsolatteremtés alkotó és közönség, író és olvasó között. Egy nehezebb, online időszakokkal és nehézségekkel teli időszak után nagy élmény volt az idei év, hogy ismét teltházas rendezvényeken találkozhattunk az olvasókkal, és estjeink a zene, a szöveg, a kép műfajának bevonásával igazi összművészeti programot nyújtottak az egész évadban”

– hangsúlyozta az alapító.

Az Irodalmi Szalon otthona Budapesten minden esetben egy irodalmi kávéház, kezdetekben a Hadik, majd 2019 óta, harmadik éve a Bartók Béla úti kultur-bisztró, a MITZI, ami közvetlen szomszédja az egykori Bucsinszky Kávéháznak, ahol egykoron Karinthy Frigyes, Somlyó Zoltán vagy épp Tersánszky Józsi Jenő alkotott. A Szalon működése így ehhez az irodalmi hagyományhoz és szellemiséghez kapcsolódik.

irodalmi szalon

Fotó: Lettner Kriszta

A Szalon szezonzáró estjén Rubin Eszter író, Mautner Zsófia gasztroblogger, szakíró és Gianni Annoni műsorvezető, szakács, étteremtulajdonos voltak Juhász Anna vendégei, megidézve egykori és mai ünnepi fogásokat, ételeket és irodalmi kapcsolódásokat.

„Mivel szeretem a hagyományokat, a család említését, arra kértem vendégeimet, meséljenek meghatározó élményeikről, olyan személyről, aki gyerekkorból egy-egy recepttel, egy-egy közös főzéssel máig megőrződött bennük. Minden étel minden családban kicsit más, máshogy készül – talán pont a szakács lelkétől és érzéseitől más-más egy fogás. A történetek pedig sokat mesélnek rólunk.”

– mondta el Juhász Anna.

irodalmi szalon

Fotó: Lettner Kriszta

Az Ahány csengő, csendüljön című, Csanádi Imre Kossuth- és háromszoros József Attila-díjas költő versének részletével fémjelzett estet a kötetlen hangulat jellemezte: minden színpadiasságtól és feszengéstől mentesen egyszerűen a vendégek „csak” beszélgettek: a kérdéseket követően saját gyermekkori emlékeiket osztották meg, a nagymama receptjeit, az ifjúkori csíntevéseket karácsony előtt, az ünnepet és annak hiányát is. Rubin Eszter bemutatta a Mit esztek ti, otthon, mannát? című új kötetét, amiből több alkalommal volt felolvasás, illetve arról a kötődésbeli nehézségről mesélt, hogy sokáig nem találta magában és családjában az ünnephez – karácsonyhoz vagy hanukához – kapcsolódó fogódzkodót, Gianni arról mesélt, miképp érzi kulcsfontosságúnak a nők összetartó erejét egy családi rendezvényen, ünnepen, míg Mautner Zsófi konkrét tippeket adott a karácsonyi, terített asztal mellé.

irodalmi szalon

Fotó: Lettner Kriszta

A program zárásaként az év végi összegzés sem maradt el:

„Az idei évben olyan író vendégeink voltak, mint Bereményi Géza, Szécsi Noémi, Szabó T. Anna, Gurubi Ágnes, Csányi Vilmos, Ágh István, Győrffy Ákos vagy Kepes András és olyan közreműködőink voltak, mint Balla Gergely (Platon Karataev), Palya Bea, Berecz István, Udvaros Dorottya vagy Szendrői Csaba (Elefánt). A Szalon a mi névjegyünk – estjeink pedig a 2022es év lenyomatai. Az idei évad a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósult meg, és a MITZI partnerségével – jövőre közösen tervezzük a munkát és hiszünk abban, hogy programjaink újabb és újabb olvasókat hoznak.”

– zárta gondolatát Juhász Anna.

Az első 2023-as estre már nem kell sokat várni – január 11-én Visky András, Vecsei H. Miklós és Balla Gergely lesznek a Szalon vendégei, és a Kitelepítés kötet kapcsán folyik majd a beszélgetés. Részletek: https://www.facebook.com/events/886250915863659

irodalmi szalon

Fotó: Lettner Kriszta

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top