+ vallás

A Vatikán visszaadja a világ egyik leghíresebb templomának szobordarabjait

Parthenón

Az első szobordarab egy nagyméretű lófejet ábrázol a Parthenón nyugati homlokzati díszítéséről: Athéné kocsiját húzó négy ló egyikéé lehetett

Keresés a weben

Az ókori világ egyik leghíresebb temploma, az athéni Parthenón évszázadokkal ezelőtt eltulajdonított szobordarabjait szolgáltatja vissza a Vatikán – idézte a Szentszék bejelentését a Vatican News hírportál pénteken.

A Pallasz Athéné istennőnek szentelt ókori templom három régészeti leletéről van szó.
A 2500 éves szobordarabokat mostanáig a Vatikáni Múzeumban őrizték, évente több mint hatmillió látogató csodálta meg őket.

A Krisztus előtti ötödik században az Akropoliszon emelt templom darabjai az 1800-as években kerültek a XVI. Gergely pápa alapította úgynevezett pogány gyűjteménybe. Utóbbi a később a nagyközönség előtt is megnyitott Vatikáni Múzeum antik részének alapja lett.

Az első szobordarab egy nagyméretű lófejet ábrázol a Parthenón nyugati homlokzati díszítéséről: az Athéné kocsiját húzó négy ló egyikéé lehetett. A jelenetben Poszeidón isten is szerepelt, aki Athénével Attika megszerzéséért küzdött.

A Vatikáni Múzeum adatai szerint a lófej a templomon volt egészen 1674-ig, 1688-ban Marcantonio Giustiniani velencei dózse saját római palotájába szállíttatta, majd 1823-ban került a pápai gyűjteménybe.

A másik darab egy fiúgyermek fejét ábrázolja, a szobor valószínűleg egy áldozati menethez tartozott, amely a templom belső szentélyét díszítette.

A harmadik szobortöredék egy szakállas férfiarc a templom domborművekkel díszített déli párkányfrízéről, ahol kentaurok és lapiták vívtak harcot.

A Parthenón márványalkotásait Pheidiasz szobrászműhelyének tulajdonítják.
A vatikáni közlemény szerint a szobordarabok visszaszolgáltatását Ferenc pápa kezdeményezte. Az athéni ortodox érseknek, II. Jeromosnak juttatja el őket a “közös ökumenikus út” jegyében.

Ferenc pápa és II. Jeromos a katolikus egyházfő december 2-6. közötti ciprusi és athéni látogatása során találkozott. Akkor Ferenc pápa elismerte a katolikusok által elkövetett hibákat, és egységre szólított fel.

A Parthenón 160 méter hosszú frízdíszítésének fele a londoni British Múzeumban látható. Athén folyamatosan követeli a visszaszolgáltatását, eredmény nélkül. Márciusban az UNESCO megállapodást sürgetett az ókori műkincs sorsáról Athén és London között.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. PáLoS TReND szerint:

  Az ún VATIKÁN CSAKIS ELVESZ!!!
  NE ALUDJ BE!!!
  ORBÁN és az INTERNACIONALISTA ZSIDÓ MAFFIA ÉPPENSÉGGEL KIPÖRGETNI IGYEKSZIK ALÓLUNK MÁRIA ORSZÁGÁT!!!
  Ugye dereng már, hogy az (t)erjed a éterben, hogy januártól megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap és valami birtoklevél lesz helyette!?
  Persze ez égbekiáltó blődségnek tűnhet, mert elvileg kizárt, hogy a tulajdonosból birtokos legyen, mert azt jelentené, hogy Matolcsy igazat susmorgott, amikor a magántöke bevonását kérte a nem háborús, hanem “csődöltetett” gazdasági pénzhegy kimenekítések lepapírozására.
  Rossz nyelvek arról hadoválnak, hogy nem a bankbetétekre utalt, hanem a magánvagyonokra, ingatlanokra, ingóságokra, melyeket SzijjÁRTÓ 2021 tavaszán tett zálogba a Rothscild pöce IMF-nél, amúgy UCC-sen!
  Magyarán még sincs eltörölve „semmiféle” adósság, hanem inkább minden vagyonunk oda vagyon!
  Ez a feltétele annak, hogy az ún. „Magyarország” mint zsidó vállalkozás cionista herdálói és elhordói még a háborúba taszajtásunkig intakt lehessen!!!
  Könyörgöm Putyin gyere már Magyarországra is nácitlanítani!!!…- és a rengeteg “zselenszkij” féle retket “kiegyelni”!!!
  http://web.t-online.hu/apuska/media/2/05__Nimrod_koronaja.mp3

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top