+ vallás

Ferenc pápa: amit megtakarítunk a szerényebb karácsonnyal, küldjük el az ukránoknak

ferenc pápa

Ferenc pápa: Amit megtakarítunk, küldjük el az ukrán népnek, melynek szüksége van rá, mivel sokat szenved: éheznek, fáznak és sokan meghalnak

A karácsonyi költekezés visszafogását, valamint az ukrajnai nép támogatását kérte a hívőktől Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben mondott beszédében szerdán.

Az esős idő miatt a szokásos általános meghallgatást nem a Szent Péter téren tartották.
Ferenc pápa advent harmadik hetében az éberségről, a világ eseményei és az embertársaink felé fordított figyelem szükségességéről beszélt.

„Az Úr jövetelére várakozva figyelmünket törékenyebb testvéreinkre fordítsuk, akik szívünk kapuján kopogtatnak (…), legyünk figyelmesek, alázatosak és álljunk rendelkezésre” – mondta a katolikus egyházfő.

Hozzátette, hogy a karácsonyi időszak a megosztásról szól: emlékeztetett a Caritas nemzetközi egyházi humanitárius szervezet Családról családra nevű kezdeményezésére, amely az egész világon a fegyveres konfliktusok és humanitárius válságok sújtotta lakosságot támogatja. Ferenc pápa bejelentette, hogy az idén a segítséget az ukrajnai családoknak szánják.

„Fivéreim és nővéreim, mondom nektek: Ukrajnában nagyon-nagyon sokat szenvednek!” – mondta a pápa. Elismerte, hogy jó dolog ünnepelni, de arra kért mindenkit, csökkentsék a karácsonyi kiadásokat.

„Tegyük a karácsonyt szerényebbé, szerényebb ajándékokkal. Amit megtakarítunk, küldjük el az ukrán népnek, melynek szüksége van rá, mivel sokat szenved: éheznek, fáznak és sokan meghalnak, mert nem jutnak orvosok, ápolók segítségéhez. Ne feledjük, mondjunk igent a karácsonyra, mondjunk igent az Úr békéjére, de az ukrajnaiakkal a szívünkben, és tegyünk konkrét gesztust feléjük” – jelentette ki Ferenc pápa.

A közvetlenül az egyházfő hatáskörébe tartozó úgynevezett alamizsnahivatal már december elején adománygyűjtést indított: kizárólag hőtartó férfi-, női és gyerekruhákat várnak egészen januárig, amikor kamionnal szállítják majd Kijevbe. A ruhákat a Vatikánban lehet személyesen átadni, vagy más módon eljuttatni oda. A szállítmányt a hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros kíséri majd, aki a háború kirobbanása óta rendszeresen visz adományokat Ukrajnába.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top