+ Film

Ruben Östlund tarolt, egy horvát színész debütált az európai Oscáron

Ruben Östlund

A társadalmi szatírával Ruben Östlund a májusi Cannes-i Filmfesztiválon már az Arany Pálma-díjat is elnyerte.

Ruben Östlund svéd rendező A szomorúság háromszöge című filmje nyerte el a legtöbb díjat az Európai Filmdíjak  reykjavíki díjátadó gáláján a hétvégén. Zlatko Buric, a film főszereplője a legjobb színész díját vehette át, és ezzel ő lett az első horvát színész, aki megkapta az „európai Oscarnak” is nevezett trófeát.

A szomorúság háromszöge című film, amelyet az idei Zágrábi Filmfesztiválon is bemutattak, négy díjat is begyűjtött a Európai Filmdíjak 35. alkalommal megrendezett gáláján.

A társadalmi szatírával Ruben Östlund a májusi Cannes-i Filmfesztiválon már az Arany Pálma-díjat is elnyerte. Az Európai Filmakadémia szombati díjátadó ceremóniáján pedig a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv trófeáját is megkapta.

Zlatko Buric 69 éves horvát színész évtizedekig élt és dolgozott Dániában  – írta róla vasárnap a croatiaweek.com angol nyelvű hírportál. A nézők Roland Emmerich 2012 című sci-filéből vagy Stephen Frears Gyönyörű mocsokságok című filmjéből is emlékezhetnek rá.

Az Európai Filmdíjak átadóján a legjobb színésznő díját az Erzsébet királynéról szóló Fűző főszerepét alakító luxemburgi Vicky Krieps vehette át.

A legjobb európai vígjáték díját A jó főnök című spanyol produkció, Fernando León de Aranoa filmje kapta. A dokumentumfilmes mezőnyből az áprilisban Ukrajnában elhunyt litván Mantas Kvedaravicius Mariupolis 2 című alkotását díjazták. A legjobb animációs film díját Alain Ughetto Interdit aux chiens et aux italiens című produkciója nyerte.

Az elsőfilmeseket jutalmazó díjjal az olasz Laura Samani Piccolo corpo című munkáját ismerték el. A legjobb rövidfilmes alkotás pedig Urska Djukic francia-szlovén koprodukcióban készült animációja, a Granny’s Sexual Life lett.

Az életműdíjat az Európai Filmakadémia idén a 80 éves Margarethe von Trotta német színésznek és filmrendezőnek ítélte oda.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top