+ Képzőművészet

Veronica Ryan vehette át a trófeát Liverpoolban

Veronica Ryan

Veronica Ryan apja kalapjában vette át a Turner-díjat, és beszédében családjának, köztük három néhai testvérének is köszönetet mondott.

Veronica Ryan szobrászművész nyerte el az idei Turner-díjat. A művész a 25 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó trófeát szerdán vette át Liverpoolban – közölte a BBC News.

A döntősök között szerepelt még Heather Phillipson, Sin Wai Kin és Ingrid Pollard is, akik a Tate Liverpool igazgatója, Helen Legg szerint Ryannal együtt mind „korunk nagy kérdéseivel” foglakoztak munkáikban.

A döntősök alkotásait bemutató kiállítást idén másodszor rendezték meg Liverpoolban.

A 66 éves Veronica Ryant, a Turner-díj 38 éves történetének eddigi legidősebb díjazottját, otthona, a karibi Montserrat-sziget gyümölcsei, termései ihlették meg: a természetes formákat elegyítette csomagolóanyagokkal vagy például a gondoskodást jelképező kötszerekkel. A pandémia idején készült alkotásait költőiségükért is dicsérte a zsűri.

„Jobb későn, mint soha”

– mondta Ryan a BBC News-nak a díjátadó után.

A Montserratról származó művész kisgyermekkorában került Nagy-Britanniába.

Pályafutásának egyes szakaszai hihetetlenül küzdelmesek voltak, csaknem húsz évig senki sem törődött munkáival. De ezeken az időszakokon átsegítette neveltetése, ami lehetővé tette, hogy a szűkös időkben bármilyen kezébe kerülő anyagból – akár hulladékból is – alkosson. És a hulladékokból készült művei a legfontosabb alkotásai közé kerültek – mesélte.

Ryan apja kalapjában vette át a Turner-díjat, és beszédében családjának, köztük három néhai testvérének is köszönetet mondott.

Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója, az idei zsűri társelnöke Ryan művészetét értékelve úgy fogalmazott, hogy alkotásai „csendesek, de nagyon meggyőzőek”. Hozzátette: munkáiban önéletrajzi elemek is fellelhetők, ugyanakkor sikerül új és árnyalt módon bővítenie a modern kortárs szobrászat nyelvét.

Veronica Ryan tavaly elnyerte a Brit Birodalom Rendjét (OBE) művészi életművéért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top