+ Film

Online nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt Földiek

földiek

A pszichedelikus űrrockzenére előadott tánc nem csak a Földiek, de a komplett magyar filmtörténet egyik legszürreálisabb jelenetsora.

Mától online is nézhető a Földiek. Freund Ádám rövidfilmjét szinte minden kontinensen bemutatták. Magyar premierje a Friss Húson volt, ahol megnyerte a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, ezután számos nemzetközi fesztiválon vetítették, több díjjal is elismerték, majd Diák Oscar-díjra jelölték. Az egyedülálló hangulatú, szürreális családi sci-fi mától ingyen nézhető online a Vimeo felületén. A rendező jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik.

A Földiek egy válás története egy gyermek szemszögéből elmesélve, egy játékos, mesei világban. A 12 éves Ábel (Cservák Zoltán) szüleivel és nővérével él egy vidéki házban. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával, majd csodálatos módon kilövi magát a sztratoszférába. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába, és nyomozni kezd.

Freund Ádám sci-fije, amely a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be. Rögtön elnyerte a fődíjat:

„A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen”

– indokolta döntését a fesztivál zsűrije.

A díjat számos további elismerés követte: legjobb kisjátékfilm a Magyar Filmdíjon, legjobb kisjátékfilm a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, a Magyar Operatőrök Társasága által odaítélt Aranyszem díj, a zsűri nagydíja a Cinefesten, Simó Sándor-díj és a legjobb képi világért járó elismerés az Earlybird filmfesztiválon.

A Földiek világpremierje az Oscar-jelölő Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon volt. Ezután többek között a rangos Camerimage-on, majd Palm Springsben, Uppsalában és Poiters-ben is vetítették.

Az Amerikai Filmakadémia 1573 nevezés közül jelölte Diák Oscar-díjra Los Angelesben. A Diák Oscar-díjra korábban többek között olyan rendezőket jelöltek, mint Pete Docter (Agymanók), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe). A világ filmes egyetemeiről minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként, ebből a mezőnyből került be a Földiek a legjobb hét közé.

„A pszichedelikus űrrockzenére előadott tánc nem csak a Földiek, de a komplett magyar filmtörténet egyik legszürreálisabb jelenetsora”

– írja a filmről a filmarchiv.hu.

Az egyedülálló stílusú és hangulatú rövidfilmet Freund Ádám saját személyes élményei ihlették. „Számomra ez személyes indíttatású történet, a szüleim válása inspirálta” – mondta el a rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként készítette el a filmet. A forgatókönyvet ő maga írta Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen. Az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A főszereplők: Györgyi Anna, Dimény Áron, Rujder Vivien és Cservák Zoltán. A film a CineSuper, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam és az AmegO Film együttműködésében.

„A Földiek érzékeny és eredeti film, műfaji kapcsolatait tekintve lokális és egyetemes egyszerre, sőt e kettős vállalását a történetbe is okosan beleszövi.” (Filmvilág)

A film mától ingyen nézhető a Vimeo felületén:

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez.

A Hiénák egy napjainkban játszódó, igazi éjszakai, budapesti film, ami egy olyan független taxis csapatról szól, akik csalnak az órával. A film elején egyikőjük váratlanul megsérül, ezért a feleségének kell beszállni a helyére. A férfi-női szerepeken túl is sok mindenről szól a több szálon futó cselekmény, de leginkább arról, hogy milyen konfliktusokhoz vezet az, ha ez az ügyeskedő-stikliskedő attitűd, az apró csalások napi rutinná válnak, és beszivárognak a magánszféránkba: a barátságokba, a házasságokba, a párkapcsolatokba. Hová vezet az érzelmi „szürke zónázás”, ki lehet-e keveredni belőle, újjá lehet-e születni, ha ránk borul egy hazugságvár.

„Az a tervünk, hogy egy sok műfaji elemmel játszó, de mégis karaktervezérelt filmet csináljunk. Így kézen tudjuk majd fogni a nézőt, és bevezetni egy olyan érzelmi dzsungelbe, ahol a csalás, a hazugság, az éjszakai mocsok, és az angol legénybúcsúsok között keressük a moralitás és a szereplőink igazságát. Hol a reptéren, hol a bulinegyedben, hol pedig otthon, a négy fal között”

– mondta el a rendező.

A Hiénák tervét a Filmjus is támogatta, jelenleg fejlesztési fázisban van a Nemzeti Filmintézetnél, remélhetőleg hamar megkezdődhet a gyártás előkészítése.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top