+ Képzőművészet

Karikó Katalin-kiállítás nyílt Szegeden

Karikó Katalin

A január végéig látható kiállításon Karikó Katalin több személyes tárgya látható, legfontosabb kitüntetései, növényélettani rajzai…

A pandémia megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin tanulmányait és tudományos elismeréseit bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanulmányi és információs központjában csütörtökön.

Az elmúlt két évben száznál is több tudományos elismerést elnyerő Karikó Katalin a kiállítás megnyitóján elmondta, a díjak különösen nem inspirálják, negyven évig nem kapott, „mégis nagyon jól elvolt”, vidáman dolgozott, mert kísérletei sikerültek.

A tárlat a többek között azért is hasznos, mert látogatói hallhatnak arról, mennyiféle tudományos elismerés létezik, hiszen a legtöbben egyetlen egyet ismernek. De az nem szerepel a bemutatottak között – célzott a Nobel-díjra a kutató.

Karikó Katalin elmondta, kapott kifejezetten nők vagy bevándorlók számára alapított elismerést, de elnyerte a legrégebbi amerikai tudományos elismerést, a kétszáz éves múltra visszatekintő John Scott-díjat is, amelynek korábbi díjazottjai között szerepel Marie Curie, Thomas Edison, Nikola Tesla vagy Guglielmo Marconi.

Karikó Katalin

Szeged, 2022. december 8.
Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztõje személyes tárgyakat ad át Fendler Juditnak, a Szegedi Tudományegyetem kancellárjának a munkásságáról készült kiállítás megnyitóján 2022. december 8-án. Jobbra Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár fõigazgatója. A pandémia megfékezésében kulcsszerepet játszó mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó tudós tanulmányait és tudományos elismeréseit bemutató kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanulmányi és információs központjában.
MTI/Rosta Tibor

Bár jelenleg nem nagyon jut ideje kutatói munkára, mégis fontosnak tartja, hogy személyesen legyen jelen az elismerések átadásán, mert ilyenkor legalább a tudományra irányul a figyelem – mondta az SZTE kutatóprofesszora.

Karikó Katalin hangsúlyozta a sajtó felelősségét, szavai szerint az újságíróknak izgalmas cikket kellene írniuk a kutatóról és arról, mi történik a tudomány világában. Mint mondta, a járvány időszaka bizonyította, az emberek meg tudják tanulni az olyan kifejezéseket, mint az mRNS vagy a PCR-teszt, de nem ismerik, hogy az általuk akár naponta szedett, életüket megmentő gyógyszer kifejlesztéshez milyen kutatás vezetett és az kinek az érdeme. Ugyanakkor a kutatóknak is komoly a felelősségük, dolgozniuk kell azon, hogy közérthetően fogalmazzanak.

Fontos lenne, hogy a gyerekek már az általános iskolában is saját maguk végezzenek kísérleteket. Az sem probléma, ha egy kísérlet nem sikerül, hiszen abból is lehet tanulni – közölte.

A január végéig látható kiállításon Karikó Katalin több személyes tárgya látható, legfontosabb kitüntetéseit pedig a díjátadókon készült sajtó- és műtárgyfotók mutatják be. A megnyitón a kutató számos számos személyes tárgyát adta át az egyetemnek, így növényszervezettani rajzait, szerves kémia jegyzeteit, dolgozatait és egy, az egykori Fáklya moziba szóló jegyet 1976-ból.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a látogatók megismerhetik, hogy a szegedi egyetem egykori hallgatója milyen tudományos pályát futott be. Szavai szerint ez a pálya bizonyítja, akinek elég tehetsége, kitartása és szorgalma van, nagyon messzire eljuthat.

Nagy Gyula, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója közölte, ha valaki szeretné megismerni a kor egyik leghíresebb kutatója, Karikó Katalin életútját, azt a legteljesebb formában az intézmény virtuális kiállításán teheti meg. A tárlat magyar, angol és német nyelven érhető el, és már készül a francia változat is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. PáLoS TReND szerint:

    A COVID-HOLOCAUST MEGÁLMODÓJA MÉG SZABADLÁBON VAN!?
    “NEM A VAKCINÁT HOZTÁK LÉTRE EGY VÍRUS ELLEN,
    HANEM A VÍRUST HOZTÁK LÉTRE A VAKCINÁKÉRT …
    NINCS MÁS LEHETŐSÉGÜNK, MINT AZ ELLENÁLLÁS.
    AKKOR BUKNAK MEG, AMIKOR MÁR NAGYON SOKAN ELLENÁLLUNK.”
    JUT ESZEMBE:
    EGYESÜLT ÁLLAMOK – LOUISIANA ÁLLAM BÍRÓSÁGA – NYUGATI KERÜLET (MONROE) Perirat száma (CASE NO). 3:22-CV-01213

    A kereset szerint az alperesek, akik a legalul található jegyzékben szerepelnek, köztük Tóni Faucsi is, összejátszottak a közösségi média vállalatokkal és/vagy kényszerítették őket arra, hogy elnyomják a nemkívánatos hangadók, álláspontok és tartalmak megjelenését a közösségi, hír és tájékoztatási felületeken azáltal, hogy a tartalmakat “dezinformációnak”, “félretájékoztatásnak” és/vagy “rossz tájékoztatásnak” minősítették.

    A vallomástétel okán most kihallgatott Faucsi viszont nem emlékszik jóformán semmire, amit az elmúlt három évben ökörködött a mélyállam árnyszékéből.

    Louisiana államügyésze által a bíróságra idézett Fauci nem tudta felidézni korona tevékenységének legfontosabb részleteit tanúvallomása kapcsán.

    Fauci azt mondta a november 23-án őt kihallgató bírósági tisztviselőnek, hogy nem emlékszik a COVID-19 világjárvány idején tett intézkedéseivel kapcsolatos legfontosabb részletekre.

    Faucit, aki 1984 óta az amerikai Allergia- és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) igazgatója és Joe Biden elnök orvosi főtanácsadója december 1-ig, Jeff Landry louisianai és Eric Schmitt missouri államügyészek hivatalai hallgatták ki.

    “Elképesztő volt, hogy hét órát töltöttünk Dr. Fauci-val, aki egymaga tönkretette az amerikai gazdaságot a ‘tudományt tudományra’ érveivel, – és a hét óra alatt rá kellett jöjjünk, hogy gyakorlatilag semmire sem emlékszik, ami a KOVID döntéseivel kapcsolatos” – mondta Landry bíró, miután elhagyta a meghallgatást. Fauci csak azt hajtogatta, hogy: ‘Nem emlékszem, nem láttam’, illetve ‘azt hiszem, ezeket az anyagokat összefüggéseikben kell vizsgálni’ – tette hozzá Landry.

    Landry bíró később azt is hozzátette: “Rendkívül aggasztó, hogy ez az ember (Fauci) az Egyesült Államok elnökeinek ad tanácsokat, közben nem tud visszaemlékezni az általa közzétett ismeretekre, az általa megvitatott kérdésekre, döntésekre, vagy a COVID-19 válaszlépésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatókra”.

    https://ago.mo.gov/docs/default-source/press-releases/doc-90—order-regarding-witness-depositions.pdf

    A részrehajló kormányzati tájékoztatási perirat alperesei:
    (1) a NIAID igazgatója és a Fehér Ház orvosi tanácsadója, dr. Anthony Fauci, (2) Rob Flaherty elnökhelyettes, a Fehér Ház digitális stratégiáért felelős igazgatója, (3) Andrew Slavitt, a Fehér Ház korábbi COVID-19 tanácsadója, (4) Jennifer Psaki, a Fehér Ház korábbi sajtótitkára, (5) Elvis Chan, az FBI különleges ügynöke, (6) Jen Easterly, a CISA igazgatója, (7) Lauren Protentis, a CISA tisztviselője, (8) Vivek Murthy sebész főorvos, (9) Carol Crawford, a CDC digitális média részlegének vezetője és (10) Daniel Kimmage, a Külügyminisztérium Globális Elkötelezettség Központjának (State Department’s Global Engagement Center) megbízott koordinátora.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top