+ Képzőművészet

Váratlanul elhunyt Rezi Kató Gábor

Rezi Kató Gábor

Életének 59. évében, szerda reggel váratlanul elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) általános főigazgató-helyettese.

Életének 59. évében, szerda reggel váratlanul elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja – tudatta az MNM szerdán

Rezi Kató Gábor 1963-ban született Budapesten. Előbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészet-történelem szakát végezte el, majd ugyanitt a Természettudományi Karon programozó matematikus diplomát szerzett. A Magyar Nemzeti Múzeumnak 1987-től lett a munkatársa, ahol 2000-től 2012-ig főigazgató-helyettesként tevékenykedett. 2012-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma igazgatói pozícióját bízták rá, utóbbinak vezetését haláláig ellátta. 2018 óta az MNM általános főigazgató-helyettese.

Rezi Kató Gábor ásatási gyakorlatát rendszeres nyári feltárási munkákon szerezte. Részt vett a fővárosban a Bécsi úti, a százhalombattai, a süttői, a herceghalmi, a pátyi, az öcsödi, a tiszalúci feltárásokon, de ásott a svájci Neuchatelben és Freiburgban is.

A Nemzeti Múzeum munkatársaként az ország különböző részein vett részt feltárásokon, valamint vezette azokat. Szakmai érdeklődése és tevékenysége szűkebb területe az újkőkor és rézkor történeti eseményeinek kutatása, matematikai-statisztikai programok, elemzési módszerek fejlesztése a régészeti alkalmazásokban. Rendszeres résztvevője volt a tudományág szakmai-jogi szabályozásáról konzultáló testületeknek, fórumoknak.

A múzeumi digitalizálási folyamatban a kezdetek óta részt vett, több adatbázis, digitális rendszer, kiadvány fejlesztésében működött közre. Szakértőként, szakfelügyelőként részt vett a múzeumi és közgyűjteményi szakterület digitalizálási projektjeinek tervezésében, ellenőrzésében, koordinálásában.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítási tevékenységében eleinte az interaktív multimédia rendszerek tervezőjeként, majd szakmai főrendezőként vett részt. Főkoordinátorként többek között a  Dzsingisz kán és öröksége – Tatárjárás (2007), a Reneszánsz Látványtár (2008), valamint a rodostói Rákóczi-emlékház (2010) létrejöttét segítette.

Intézményvezetőként és főigazgató-helyettesként több nagyszabású beruházási projektben – Esztergomi várrekonstrukció, Malenkij Robot Emlékhely, Múzeumkert, Campona limes központ, vértesszőlősi bemutatóhely – vett részt a szakmai menedzsment irányítójaként.

A Magyar Nemzeti Múzeum kötelékében három és fél évtizede végzett magas színvonalú és elkötelezett muzeológiai és tudományos tevékenysége, valamint másfél évtizedes, példaértékű szakmaisággal végzett főigazgató-helyettesi munkássága elismeréseként márciusban átvehette a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést.

Rezi Kató Gábort a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum is saját halottjának tekinti – áll az MNM szerdai összegzésében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top