+ Történelem

Tóth Potya István botlatókövet kapott

Tóth Potya István

Tóth Potya azt tette, amit a sportban tanult: segítette a gyengéket, és az emberek csapatában szolgált az embertelenekkel szemben.

Botlatókövet helyeztek el kedden Zuglóban a Ferencváros egykori kiváló játékosának, majd edzőjénak, Tóth Potya István emlékére, aki a második világháborúban üldözöttek sokaságát mentette meg az elhurcolástól és a haláltól.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Ferencvárosi Torna Club, a zuglói önkormányzat közös rendezvényén Kirschner Péter, a Mazsike elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Gunter Demnig kölni művész a kilencvenes években találta ki és alkotta meg az úgynevezett botlatóköveket, emléket állítva a holokauszt névtelenül elhunyt és ismeretlen helyen nyugvó, többségében zsidó áldozatainak.

A kis betonkockákra rögzített réztáblákra az áldozatok nevét, születésük, valamint meggyilkolásuk helyszínét és időpontját vésik rá, és Magyarországon is már közel 500 ilyen botlatókövet raktak le. Hozzátette: Tóth Potya István botlatóköve abban különbözik a többitől, hogy egy olyan nagyszerű keresztény embernek állít emléket, akinek a lelkiismerete azt diktálta, hogy az üldözöttek mellé kell állnia, és ez fontosabb volt neki, minthogy saját magát védje.

Tóth Potya István

Budapest, 2022. december 6.
Az FTC egykori labdarúgója és edzõje, Tóth Potya István újonnan elhelyezett botlatóköve a zuglói Telepes utcában 2022. december 6-án.
MTI/Kovács Tamás

Horváth Csaba, a főváros XIV. kerületének polgármestere  úgy fogalmazott, hogy a járdában elhelyezett kis fényes kő egy olyan sötét korszakra emlékeztet, amikor elszabadult az őrület. Emlékeztett rá, hogy a vészkorszaknak voltak áldozatai és hősei, Tóth Potya István, Zugló posztomusz díszpolgára pedig egy személyben volt hős és áldozat.

Hős volt, mert egyrészt igazán fontosnak tartotta, hogy a vegytiszta gonoszságtól és a tomboló aljasságtól megmentse azokat, akiket lehetett, másfelől áldozat, mert őt magát a páratlan sportkarrierje, a sikeres edzői pályafutása és az sem mentette meg, hogy az első világháborúban frontszolgálatosként a hazájáért harcolt – mondta.

Horváth Csaba kijelentette, a zuglói Telepes utca 41-ben egy olyan tehetséges és jó ember élt, aki üldözöttek tömegeit mentette meg a haláltól.

„De ezzel a botlatókővel emlékezni fogunk arra is, amit vele tettek, hogy másokkal ezt többé ne tehessék meg” – fogalmazott a polgármester arra utalva, hogy Tóth Potyát a nyilasok 1944. december 5-én a házánál elfogták, majd tárgyalás és ítélet nélkül meggyilkolták.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke azt mondta, a botlatókővel egy kiváló sportolónak, egy nagyszerű edzőnek, egy bajnoknak és egy kiváló embernek állítottak emléket. Kiemelte: Tóth Potya azt tette, amit a sportban tanult: segítette a gyengéket, és az emberek csapatában szolgált az embertelenekkel szemben. Mindezt hamis papírokkal, védlevelekkel, élelmiszer- és pénzcsomagokkal, illetve menedék nyújtásával tette – tette hozzá.

Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója ismertette Tóth Potya István labdarúgói, majd edzői pályafutását. Felidézte többek között, hogy 1912 és 1926 között 197 NB I-es mérkőzésen szerepelt a zöld-fehérek csapatában, majd edzőként három bajnoki címig és a Közép-európai Kupa megnyeréséig vezette az együttest. Ő volt a tréner akkor is, amikor a Ferencváros „csodacsapata” Dél-Amerikában legyőzte a későbbi világbajnok Uruguay válogatottját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top