+ Természet

Veszedelmes vöröshasú pirája tetemére bukkantak a Sebes-Körösben

vöröshasú pirája

A vöröshasú pirája megtelepedhetett a Körösbe Nagyváradon ömlő Pece patakban, melynek a belefolyó termálvíz miatt jóval melegebb a vize.

Elpusztult vöröshasú pirája tetemét (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

A Dél-Amerikában őshonos édesvízi halfajta egy példányát két horgász találta meg szerdán, akik a folyó városi szakaszán egy horgászhelyet próbáltak megtisztítani a hulladéktól.

Egyikük a portálnak elmondta: a 11 centiméter hosszú hal nem sokkal korábban pusztulhatott el, valószínűleg azért, mert szerdára a Sebes-Körös vizének hőmérséklete 10 fok alá esett. Ez a halfajta viszont a 13 és 35 fok közötti hőmérsékletű vizekben érzi jól magát.

A haltetemet a helyszínen vizsgálta meg a Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Sever Serbanescu. A szakember a portálnak elmondta: több intézményt is riadóztatott, hogy közösen próbálják kideríteni, hogyan kerülhetett vöröshasú pirája a Körösbe.

Hozzátette: a dél-amerikai ragadozó a Körösben nem képes átvészelni a telet, de megtelepedhetett a Körösbe Nagyváradon ömlő Pece patakban, melynek a belefolyó termálvíz miatt jóval melegebb a vize. Úgy vélte, ha ez megtörtént, a vöröshasú pirája veszélyt jelent az őshonos fajokra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top