+ Zene

Berki Tamás: Tizenéve kezdtem írni ezt a könyvet

Berki Tamás

A 76 esztendős Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, az improvizatív scatelő stílus képviselője, aki évtizedeken át volt…

Regényszerű, alapvetően saját élete történeteire épülő könyvet írt Berki Tamás. A hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese jövőre új lemezt is tervez.

„Tizenéve kezdtem írni ezt a könyvet. Néha elővettem, folytom javítgattam, aztán egy időre félreraktam, majd ismét írogattam valamit. Jazzénekes-dalszerző vagyok, de ez a Covid-pandémia hónapokon át leszorított a laptop elé”

– idézte fel Berki Tamás az előzményeket.

Ahogy a népszerű, koncertjein a humor elemeit rendszeresen használó előadóművész a könyvében fogalmaz, amolyan „korfeeling, énfeeling” a kötet, amelynek főszereplőjét, Szőkét apjából, fiából és magából gyúrta össze. „A legtöbb sztori Berki-sztori lett, van, ahol megváltoztattam a neveket, néhol a barátaim történeteit is beemeltem”.

A Hangszálakból mindazonáltal kibontakozik egy életút, egy zenei pálya, miközben feltolulnak a gyerekkori emlékek, a családi sztorik, zenekarok és koncertek, nagy utazások a világban.

1986-ban például Kubában, Havannában járt, ahol maga is elénekelte egy szál gitárral a legendás forradalmi hősről, Che Guevaráról szóló dalt, a Hasta Siempre Commandantét.

„Az első sor kellős közepén, tőlem két méterre zokog egy nő. (…) Mellette jobbról-balról könnyező férfiak. (…) Mindenki áll és mindenki zokog! (…) Az ügyelő valamit súg a tolmács fülébe. Mmmmm. Már tudom. Ernesto Che Guevara lánya!”

A könyv előszavát Dés László szaxofonos, dalszerző írta, aki a hetvenes években együtt zenélt Berkivel az Interbrass együttesben, és írásában felidézi az akkori időket, a hazai dzsessz fontos időszakát. A hátsó borítón Borbély Mihály, a kiváló fúvós hangszeres gondolatai olvashatók, de korábbi – László Attila gitáros – és jelenlegi – Sárik Péter zongorista – zenésztársa ajánló szavai is szerepelnek a könyvben.

Az énekes elmondta: a Covid alatt dalokat is írt, összegyűlt egy lemeznyi anyag, amelyet jövőre Sárik Péterrel szeretne elkészíteni.

A 76 esztendős Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, az improvizatív scatelő stílus képviselője, aki évtizedeken át volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Eddig öt szerzői lemezt (Igazi paradicsom – 1984; Jó reggelt! – 1990; A híd – 2004; Bika Jam – 2009; Minden délibáb – 2014) készített, dzsessz-sztenderdeket játszott a Shabu-Shabu formációval, számos zenésszel, zenekarral, például a Benkó Dixieland Banddel dolgozott együtt az elmúlt öt és fél évtizedben. 2004-ben Szabó Gábor-díjjal, 2006-ban és 2021-ben Artisjus-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2018-ban Gonda János-díjjal és Máté Péter-díjjal tüntették ki.

A Hangszálak című könyv a Kocsis Kiadó gondozásában jelent meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top