+ Film

3 magyar film sikere Tallinban

Kárpáti György Mór film jövő nyár zsigmond Vilmos filmfesztivál

A három film: Hat hét, Háromezer számozott darab, Jövő nyár. Gratulálunk a rendezőknek, akikről bővebben a cikkben olvashatsz.

Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című drámája nyerte meg Tallinnban a Black Nights Filmfesztivál ifjúsági nagydíját, a zsűri elismerő oklevéllel méltatta Császi Ádám Háromezer számozott darab és Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmjét – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A filmintézet támogatásával készült Hat hét egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak.

Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik és mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak – írták.

A nemzetközi zsűri a mélyreható dráma főszereplője, Román Katalin “rendkívüli és sokrétű alakítását”, Szakonyi Noémi Veronika “elképesztően empatikus megközelítésű rendezését” ismerte el a díjjal, továbbá azt, hogy a Hat hét alkotóinak sikerült megtalálniuk azt a hangot, amelyet a fiatalok sajátjukként fogadnak el.

Szakonyi Noémi Veronika állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, az alkotópáros a forgatókönyvet Daoud Dániellel közösen írta. A film producere Romwalter Judit, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor.

Szakonyi Noémi Veronikát nemrég a legjobb rendező díjával méltatták a franciaországi Arras fesztiválján. A főszereplő Román Katalin ősszel Isztambulban, a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna szereplésével készült film magyarországi premierje alkalmával a miskolci CineFest nagydíját kapta meg.

Az oklevéllel elismert filmekről azt írták: a Háromezer számozott darab című film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. “A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával” – ismertették a közleményben, jelezve, hogy Császi Ádám új filmje jövő év elején lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

A Jövő nyár, Kárpáti György Mór második mozifilmje egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól.

A filmintézet közölte: a Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb filmünnepévé és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben, két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top