+ Életmód

Új típusú fájdalomcsillapító gyógyszert fejlesztettek ki Pécsen

hiv fájdalomcsillapító

Sikeresen végezték el az első vizsgálatokat embereken az új működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel.

illusztráció

Sikeresen végezték el az első vizsgálatokat embereken azzal az új működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel, amelynek kifejlesztése a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereinek köszönhető.

A baranyai felsőoktatási intézmény közleménye szerint a nem kezelhető vagy nehezen csillapítható krónikus idegi fájdalomállapotok kezelésére tervezett orvosság kifejlesztése egy 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatás keretében indult meg 2016-ban.

A PTE farmakológusainak és a Semmelweis Egyetem (SE) vegyészeinek felfedezésén alapuló kutatás eredményeként a későbbiekben az úgynevezett neuropátiás fájdalom elszenvedői kaphatnak új gyógyszert.

Neuropátiásnak számít a baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg-sérülés és a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők fájdalomállapota – közölték.

A Toxi-Coop Zrt. és az AdWare Research Kft.-vel közösen eddig lezajlott preklinikai vizsgálatok során mára meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után már sikeresen elvégezték az első, egészséges önkéntesek részvételével zajló humán vizsgálatokat is.

A fejlesztések folytatásaként a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz. Ezután következhet a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen végzett vizsgálatokkal, s amennyiben e szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet – közölték.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top