+ Film

Elhunyt Sipos Áron

sipos áron

Sipos Áron Vurstli című színdarabját bemutatta a Stúdió K. Fordított Oriana Fallaci, Dario Fo, Joszif Brodszkij, Nâzım Hikmet műveiből.

Tuba Zoltán fotója

Elhunyt Sipos Áron filmproducer, a Focusfox Stúdió egyik alapítója – jelentették be a hírt volt kollégái a Facebookon.

A Pannónia Filmstúdióban ismerkedtünk meg, ahol dramaturgként, majd szinkronrendezőként működött (többek között ő rendezte az Annie Hall legendás szinkronját).

Sipos Áron később a játékfilmek világába pártolt át, ahol Szekeres Dinivel Focus Film név alatt gyártották a filmeket, s ezt a nevet magukkal hozták az 1994-ben alapított közös vállalkozásunkba.

Kifinomult stílusával társult a cégbe, az ő kérésére épült a hűvösvölgyi székházunk a területen honos svábhegyi jegyekkel.

Nagy tudású, szellemes társalgó, értékmentő, sokoldalú filmes szakember volt. Halála pótolhatatlan veszteség.

Sipos Áron (Budapest, 1947. szeptember 26. – 2022. november 21.) magyar filmproducer, műfordító, dramaturg.

1966-ban érettségizett a Könyves Kálmán Gimnáziumban. Az 1970-es évektől jelentek meg versei. 1972-ben bölcsész diplomát (olasz–történelem) szerzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen. 1972–1983 között szinkrondramaturg volt a Pannónia Filmstúdióban. 1983–1989 között művészeti vezető volt a Vianco Filmstúdiónál. 1990–től ügyvezető igazgatója, producere, 2001-től tulajdonosa volt a Focus Film Kft-nek.

Sipos Áron Vurstli című színdarabját bemutatta a Stúdió K. Fordított Oriana Fallaci, Dario Fo, Joszif Brodszkij, Nâzım Hikmet műveiből. Fellini Amarcord és Woody Allen Annie Hall című filmjének magyar szövege is az ő munkája. Animációs filmek dramaturgjaként jegyzi többek között az Oscar-díjas A légy (rendező: Rofusz Ferenc) című rövidfilmet, az Ad astra című cannes-i nagydíjas és az Ab ovo/homoknyomok című Cakó Ferenc műveket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top