+ Irodalom

Petőfi Sándort porcikáira szedték a képzőművészek

petőfi

A Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával foglalkozó alkotás.

Megnyílt a Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén szombat délután.

Gyergyádesz László, a múzeum osztályvezetője, a kiállítás kurátora elmondta: a kecskeméti múzeum felhívása nyomán mintegy 350 alkotással, illetve sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók. Az ítészek végül összesen 113 alkotó 123 művét, sorozatát javasolták kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

A művészettörténész kiemelte: a tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt az űrt szeretnék – legalább jelképes mértékben – betölteni a kiállítással.

Hangsúlyozta: felhívásukkal arra kívánták ösztönözni a kortárs művészeti élet legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben – mint a szerelem, a boldogság keresése, a hősi halál, a nemzet, a személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, a népmesei hagyományok, a szülőföld vagy éppen az emberiség gondjai – mélyedjenek el, és jelenítsék meg képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is. Illetve már kész ilyen alkotásokat kerestek

Gyergyádesz László elmondta: Kecskemét város díját Damó István grafikusművész és Lisányi Endre képzőművész vehette át, míg a zsűri „Minek nevezzelek?”-díját Székely Móri Márta festőművésznek, Pittmann Zsófi és A. Varga Imre képzőművészeknek ítélték oda.

A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémikus köztestületi tagja; Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője; Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja; Osztényi Éva Gizella művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa; Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja.

A tervek szerint január végén megjelentetik a kiállítás katalógusát, sőt a tárlat egy virtuális változatát is – a művészek műleírásaival, versrészletekkel – az intézmény honlapján.

Továbbá a kiállítás szerves részeként, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek.

Ennek egyik eleme a Múzsám: Petőfi címmel hamarosan megjelenő, és mindenki számára megvásárolható munkafüzet lesz. A kiadványban számos – színes képekkel illusztrált – feladat vár az általános iskolába járó diákokra, közepén kivehető melléklettel, amely többségében a kiállításban megtekinthető műalkotásokból válogatott matricákat tartalmaz.

A kiállítás 2023. június 4-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható, kivéve december 19-e és január 30-a között, amikor a Cifrapalota zárva tart.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top