+ Képzőművészet

400 éve először festette meg magát nőként meztelenül Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi

Röntgensugaras technológiával különítik el Artemisia Gentileschi ecsetvonásait a mű meztelen részleteit később letakaró ecsetvonásoktól.

Photograph: Andrew Medichini/AP

Elkezdődött Artemisia Gentileschi híres aktfestményének restaurálása Firenzében. A barokk mester alkotásán hat hónapig dolgoznak a restaurátorok, és egyúttal virtuálisan felfedik a képnek azokat a részleteit is, amelyekre a cenzúra miatt hetven évvel a mű születése után drapériát festettek, hogy takarják a meztelenséget.

A The Guardian cikke felidézte, hogy az életnagyságú, 1616-ból származó aktfestmény, az Allegoria dell’Inclinazione (Az inklináció allegóriája) feltehetően magát Gentileschit ábrázolja.

Linda Falcone, a mű restaurálásával foglalkozó projekt koordinátora elmondta, Gentileschi alkotásának helyreállításával egyfelől rámutatnak, milyen fontos a műalkotások rendbehozása, másfelől pedig azt is hangsúlyozzák, milyen lényeges, hogy az előtérbe állítsák a nők történeteit.

Gentileschi, akinek festészetére nagy hatással volt Caravaggio, első nőként lett a firenzei művészeti akadémia tagja. Az Incilantiont ifjabb Michelangelo Buonarroti, a reneszánsz művész dédunokaöccse rendelte meg otthonába, amelyből később a Casa Buonarroti múzeum lett. A vászon-olaj festmény aranyozott keretbe foglalva a mennyezetet díszítette.

Az alkotást szeptember végén Elizabeth Wicks restaurátor vette le eredeti helyéről, hogy elkezdődhessen a 400 éves mű megtisztítása.

A restaurátorcsoport Wicks vezetésével UV-lámpás és röntgensugaras technológiával különítette el Artemisia Gentileschi ecsetvonásait a mű meztelen részleteit később letakaró ecsetvonásoktól. Mint elmondták: a később ráfestett drapériát nem lehet eltávolítani, mivel azzal tönkretennék Gentileschi eredeti művét is.

Ehelyett a csoport azt tervezi, hogy digitálisan létrehozzák a drapériától megszabadított eredeti képet, és azt 2023 szeptemberében a restaurált alkotással együtt állítják ki.

A művésznő életéről részletesen írtunk az alábbi cikkben:

A művésznő, aki elsőként festette meg önmagát meztelenül

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top