+ Színház

A Lábán Rudolf-díj idei jelöltjeinek teljes listája

Lábán Rudolf-díj

A MU Színház és a Trafó által létrehozott Lábán Rudolf-díj kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró…

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma november 18-án (pénteken) a Trafóban adja át a 2020-as és 2021-es év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díjat.

A koronavírus okozta csúszások miatt a kuratórium idén egyszerre két év táncbemutatóiból válogatott. Míg a 2020-as évet az jellemezte, hogy a színházak mentik a tervezett műsorokból, ami csak menthető, addig 2021 az előadó-művészet minden területén a felfordulás és bizonytalanság okán kibontakozott új valóság kitapogatásáról szólt – önvizsgálatról, szokások megkérdőjelezéséről, megváltozott identitások megismeréséről, kísérletező alkotói folyamatokról. 2020-ban összesen 90 táncbemutató volt Magyarországon, 2021-ben viszont már a pandémia előtti évekhez hasonló számú premiert láthatott a közönség: összesen 127-et.

A két év terméséből Goda Gábor, Juhász Adél Jenna Jalonen a Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre alkotócsoport, Mészáros Máté és Újvári Milán egy-egy bemutatója kapott jelölést. A kuratórium különdíját – ezúttal megosztva – Gryllus Ábris, Philipp György és Porteleki Áron zenész-zeneszerző érdemelte ki.

A díjátadó műsorvezetője Bombera Krisztina televíziós újságíró, jogász lesz. A díjátadók között található Kelemen Kristóf rendező, író, színházcsináló és Gerhes Gábor képzőművész is.

A MU Színház és a Trafó által létrehozott Lábán Rudolf-díj kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész-tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus-szerkesztő, Komjáthy Zsuzsa tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színikritikus.

A jelöltek teljes listája:

●    Artus – Goda Gábor Társulata: Minden (is)
Rendező-koreográfus: Goda Gábor

●    Juhász Adél: László Károlyné
Koreográfus: Juhász Adél

●    Mészáros Máté: Fény által
Koreográfus: Mészáros Máté

●    Molnár Csaba-Vadas Zsófia Tamara-Vass Imre: Game changer 1.
Alkotók: Molnár Csaba, Vass Imre, Vadas Zsófia Tamara

●    SUB.LAB.PRO: Ring
Koreográfus: Jenna Jalonen

●    Újvári Milán: Show
Koreográfus: Újvári Milán

A díjátadóra november 18-án 21 órai kezdettel a Trafó Előterében kerül sor, közvetlenül Jan Martens díjnyertes belga koreográfus Sweat Baby Sweat c. darabja után. Az előadásról tovább részleteket az alábbi linken olvashatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top