+ Film

Így nyírták ki az elmegyógyintézetbe zárt embereket a Kádár-korban

Elsüllyesztve

Az M5 Elsüllyesztve című filmje bemutatja az elmeszociális intézmények működését a 60-as- 70-es években, hogy hogyan…

Keresés a weben

A 60-as, 70-es években működő elmeszociális intézményekben a politikailag veszélyesnek ítélt emberek megtörésére alkalmazott módszereket mutatja be az Elsüllyesztve című dokumentumfilm; az M5 saját gyártású filmjét kedden 21 órától vetítik a csatornán.

A játékfilmes elemekkel tűzdelt dokumentumfilm középpontjában Szépvölgyi Aliz és Hajnóczy Péter kapcsolata áll. A filmben Szépvölgyi Aliz A humánum nevében című önéletrajzi regényén keresztül mutatják be az elmeszociális intézményekben élők sorsát.

“Aliz maga is a hírhedt szentgotthárdi intézményben raboskodott évekig. Művelt, egyedülálló nő volt, aki nem érezte jól magát a gyárban, ahol dolgozott, sem a korban, amelyben élt. 1969-ben erős nyomásra szociális otthoni elhelyezését kérelmezte, átmeneti időre. Vállalata erre a Zalaapátiban működtetett elmeszociális otthonba utalta, ahonnan nem térhetett vissza, évekig állt kezelés alatt itt, majd Szentgotthárdon”

– olvasható a közleményben.

Akkoriban dolgozott az intézetben az “embermentő” szakember, Kiss-Vámosi József doktor, neki és feleségének sikerült megmentenie Alizt.

Hajnóczy Péter 1964-ben került a Kádár-diktatúra fogdájába, mert ittas állapotban letépett egy vörös zászlót. A vele együtt raboskodó Krassó György mutatta be neki az “embermentő” orvost. A találkozás irodalomtörténeti jelentőségű, hiszen Hajnóczy Péter így jutott el Szépvölgyi Alizhoz. A nehéz sorsú nő történetét írta meg nagy port kavart szociográfiájában, az Elkülönítőben, amely 1975-ben jelent meg a Valóság című folyóiratban. Ebben a magyarországi “elmedarálót”, a tágabb értelemben vett politikai vagy kádári pszichiátria rendszerét mutatta be.

Az M5 Elsüllyesztve című filmje bemutatja az elmeszociális intézmények működését a 60-as- 70-es években, hogy miként próbálták megtörni a politikailag veszélyesnek ítélt embereket és hogyan kerültek a rendszer fogságába azok is, akik elvileg politikailag semlegesek voltak – tartalmazza a közlemény.

A dokumentumfilmet november 8-án 21 órától láthatják az M5 kulturális csatorna műsorán.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Patafi Zikus szerint:

    Az azért tetszik, hogy november 9.-én megjelentetnek egy cikket arról, hogy milyen filmet lehet látni november 8.-án. Vagy majd 2023 novemberében lesz látható?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top