+ Film

Megrázó történetek bátor újságírókról

Verzió Filmfesztivál

A Verzió Filmfesztivál sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről,

A legaktuálisabb, legfrissebb nemzetközi és magyar kreatív dokumentumfilmek várják a nézőket a 19. Verzió Filmfesztivál programjain, amely november 8. és 20. között 75 alkotást mutat be 40 országból.

A budapesti Toldi, Művész és Kino mozikban a keddi megnyitó után november 9. és 16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14. és 20. között várja a csatlakozókat – közölték a szervezők hétfőn.

Az idei válogatás sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról, akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek.

A program nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek a világ legégetőbb témáival foglalkoznak. A nézők megismerhetik a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló, filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina – Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt betekintést a címlapok hírei mögé.

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismertségnek örvendő Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar dirigense lehessen.

A Verzió magyar versenyébe nevezett alkotások idén is tanúságot tettek arról, milyen sokszínű és izgalmas munka folyik a hazai dokumentumfilmes műhelyekben. A versenyprogramba került tíz alkotás, habár távoli vidékekre is elkalauzol, többnyire a magyarországi környezet kulturális, történelmi és emberi dilemmáival szembesít.

A fesztiválon Almási Tamás Ózd sorozatának első része is visszaköltözik a mozivászonra.

A Verzió Filmfesztivál idei Antropocén szekciójának filmjei azokat a tevékeny embereket állítják középpontba, akik a műanyag hulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák (Északi sodrás) vagy az északi nomád közösségek életét befolyásoló bürokratikus döntéshozatalt igyekeznek visszafordítani (Radji). A globális klímaváltozás egyre többeket foglalkoztat, aminek nyomán rengeteg, több szempontból is ellentmondásos mozgalom indult világszerte (Lázadás).

A Szolidaritás UA tematikus program célja, hogy bemutassa az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét, és egyben emléket állítson Mantas Kvedaravicius litván filmrendezőnek, akit április 2-án Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg. A szekció továbbá négy friss ukrán alkotást tartalmaz, amelyeken keresztül a közönség megismerheti az ország múltját és jelenét, utazást tehet térben és időben várostól vidékig, az ország keleti végétől a nyugatiig.

A fesztivált számos program kíséri, így a nézők az Eötvös10-ben megtekinthetik a filmek inspirálta alternatív plakátkiállítást, valamint ugyanitt november 9. és 12. között 360 fokos VR-videók révén belecsöppenhetnek mások valóságába.

Csaknem 40 meghívott nemzetközi vendég érkezik a Verzióra, köztük rendezők és producerek, filmipari szakemberek, akik a filmek utáni beszélgetésekben vesznek részt. A DocPro kiemelt szakmai program a dokumentumfilmezés fontos kérdéseit körbejárjó eszmecseréket kínál, esténként pedig a Toldiban és az Edith bárban koncertek és bulik zárják a vetítéseket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top