+ Irodalom

A 106 éves író, akinek 32 ezren kívántak boldog születésnapot

Mihai Sora

Mihai Sora 98 évesen újranősült, és előrehaladott kora ellenére szellemi frissességről és erkölcsi tartásról tesz bizonyságot.

Keresés a weben

Százhatodik születésnapját ünnepli hétfőn Mihai Sora román író, filozófus, volt miniszter.

Mihai Sora

Mihai Sora

A közösségi médiában továbbra is aktív közéleti személyiség a századik születésnapján elölről kezdte az időszámítást. Mostani születésnapjára olyan fotót tett közzé magáról, melyen egy hatos számjegyet formázó piros léggömbbel szerepel. Azt írta melléje: “Jó reggelt, gyerekek. Ha hétfő, akkor ölbe vesszük a hatost… A hagyományos fénykép a léggömbbel”. Utóiratként azt fűzte hozzá, hogy jövőre kezdődik az iskola.

Az író népszerűségét jelzi, hogy a közel 300 ezer követője közül a kora délutáni órákig több mint 9300-an kívántak neki boldog születésnapot.

Mihai Sora születési anyakönyvi kivonatát még az Osztrák-Magyar Monarchiában állították ki 1916. november 7-én. A Temesvár közelében fekvő Temesjenőn (Ianova) született, középiskolai tanulmányait Temesváron végezte, majd Bukaresti Tudományegyetemen tanult filozófiát. Eugene Ionescóval együtt kapta meg 1938-ban a Bukaresti Francia Intézet ösztöndíját tanulmányai párizsi folytatásához. Grenoble-ben doktorált 1944-ben, és Párizsban dolgozott kutatóként. Első filozófiai tárgyú könyvét is francia nyelven közölte. 1948-ban azonban hazalátogatott Romániába, ahonnan a kommunista hatóságok nem engedték visszatérni Párizsba.

A diktatúra idején előbb a külügyminisztériumban dolgozott referensként, majd az idegen nyelvű könyvek, később pedig az irodalmi és művészeti könyvek állami kiadóját vezette.

A Ceausescu-diktatúra 1989-es megdöntése után már 73 évesen vállalta el az oktatásügyi tárca vezetését a Petre Roman-kormányban. A tisztséget fél évig töltötte be. Nyíltan kifejezte szimpátiáját 1990-ben a kommunista visszarendeződés ellen szerveződő diákmozgalmakkal.

Mihai Sora többször is állást foglalt az önálló romániai magyar egyetem létrehozása mellett. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) 2000-ben tartott előadásában elmondta: erdélyi románként azért küzd a magyar egyetemért, mert jól tudja, hogy Trianon előtt jeles erdélyi magyar értelmiségiek is harcoltak a román nyelvű oktatás bevezetéséért.

Mihai Sora 98 évesen újranősült, és előrehaladott kora ellenére szellemi frissességről és erkölcsi tartásról tesz bizonyságot. Száz év fölött is részt vett azokon a tüntetéseken, amelyek az igazságszolgáltatási törvények módosítása ellen szerveződtek a szociáldemokrata kormányok idején.

Mihai Sorát több irodalmi és filozófiai díjjal tüntették ki, 2016-ban Románia Csillaga Érdemrendet, 2018-ban pedig az Európai Parlament Európai Polgár Díját kapta meg.

Gazda Árpád

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top