+ Képzőművészet

17 női akt: A tavasz 17 pillanata

soltra elemér

A tárlat Soltra Elemér absztrakt képeinek realisztikus ellenpólusaként mutatja be a művész női aktokat ábrázoló 17 erotikus rézkarcát.

Soltra Elemér (1922-2013) festőművész, grafikus munkáiból nyílik átfogó kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban november 10-én – közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM).

A Baranya megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény tájékoztatása szerint a Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata címmel nyíló – a JPM, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a pécsi önkormányzat és magánemberek gyűjteményéből álló – tárlat a festő életművét mutatja be új szemszögből.

A művész absztrakt festői életműve egy rövid periódus terméke az 1960-as évek végéről és az 1970-es évek elejéről, de az alkotások együttes, koncentrált erejét legyengítette a művész sokirányú művészi munkássága.

A szocreál és realisztikus rajzok, akvarellek, rézkarcok, freskók, mozaikok és festmények, majd később a legnagyobb hangsúlyt kapott érmék és plakettek, miközben a képzőművészeti kreativitás technikailag kvalitásos sokoldalúságát jelezhették, voltaképpen szétszórták – a minden stílusirányzatot adaptáló rajztanári hivatással együtt – absztrakt festményeinek magas színvonalú, az életműből önállóként kiemelhető energiáit.

Soltra absztrakt képeinek lehetőségét és legfőbb inspirációját Martyn Ferenc hatása jelentette, mely közvetlenül megjelenik a Kő és víz sorozat képein, ahol a természetből vett motívumokat imitáló foltfestés statikus és dinamikus ellenpólusaival utal a biomorf alakzatokkal komponáló mesterre.

Az alkotó absztrakt művészetének legjelentősebb, autonóm darabjai azok a fekete és fehér, sötét és világos színek drámai kontrasztjára alapuló képek, melyeken egymásra halmozott, préselt, gyűrődő, tömörített motívumok katasztrófapillanatait látjuk – olvasható a kommünikében.

A tárlat a művész absztrakt képeinek realisztikus ellenpólusaként mutatja be a művész női aktokat ábrázoló 17 erotikus rézkarcát, mely összefoglaló címével – A tavasz tizenhét pillanata – az egykor kényszerűen népszerű szovjet TV-sorozatra utalva finom iróniával viszonyul létrejötte, az 1970-es évek szürkén erotikátlan korszakához.

A csütörtökön délután öt órakor megnyíló kiállítás 2023. január 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap a Modern Magyar Képtár pécsi, Papnövelde utcai épületében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top