+ Képzőművészet

Goya Meztelen Majája is áldozatul esett a klímaaktivistáknak

goya

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban.

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket.

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: +1,5 Celsius-fok.

A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként.

„A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk”

– írta a szervezet a Twitteren.

A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették.

A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek.

A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. „Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. (…) Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak” – írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően – amelyre 120 állam – vagy kormányfőt várnak –, az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

Nem ez az első hasonló esett, korábban Van Gogh Claude Monet és Vermeer festményét is meggyalázták.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top