+ Irodalom

Elhunyt Gerald Stern

Gerald Stern

Gerald Stern szerint lehetetlen volt a teljes világ megértése, de ugyanakkor hevesen hitt a zsidó eszmében, több mint egy tucat könyvet írt.

97 éves korában meghalt Gerald Stern amerikai költő, esszéíró és pedagógus.

Meghalt Gerald Stern, az Egyesült Államok egyik legkedveltebb és legelismertebb költője, aki lelkes melankóliával és földi humorral írt gyermekkoráról, a judaizmusról, a halandóságról és a szemlélődő élet csodáiról. 97 éves volt.

Párja, Anne Marie Macari szerint Stern csütörtökön halt meg New Yorkban, de halálának okáról és körülményeiről nem közölt semmilyen információt.

A kopaszodó, kerek szemüveges Sternt, aki 1998-ban a This Time című antológiájával Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) nyert, néha összetévesztették Allen Ginsberggel, és gyakran Walt Whitmanhez hasonlították lírai és érzéki stílusa miatt – írja róla a The Guardian.

A költő, aki szerint lehetetlen volt a teljes világ megértése, de ugyanakkor hevesen hitt a zsidó eszmében, több mint egy tucat könyvet írt, és úgy jellemezte magát, mint „részben komikus, részben idealista, iróniával színezett, gúnnyal és szarkazmussal megkent” művész. Verseiben és esszéiben különös intenzitással írt a múltról – bevándorló szüleiről, rég elveszett barátairól és szerelmeiről, valamint a gazdagok és szegények, zsidók és nem zsidók közötti szembeszökő megosztottságról Pittsburghben.

Ugyan már elmúlt 50 éves, mielőtt nagy díjakat nyert volna, de élete második felében komoly lendületet vett karrierje. A Nemzeti Könyvdíj mellett kitüntetései közé tartozott, hogy 1991-ben Pulitzer-díjra jelölték a Leaving Another Kingdom című művével, és olyan életműdíjakat kapott, mint a Ruth Lilly-díj és a Wallace Stevens-díj. A Kongresszusi Könyvtár 2013-ban neki adományozta a Rebekah Johnson Bobbitt nemzeti díjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek