+ Zene

Így zajlott az idei fergeteges Liszt Ünnep

liszt ünnep

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kétnyelvű magazinját print és online formában is lapozgathatta a közönség

Fotó: Nagy Attila, Müpa

Műfaji határokon átívelő programok, Plácido Domingo álló ovációval kísért zarzuelaestje, a Janoska Ensemble tapsvihart arató produkciója, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal emlékezetes hangversenye, könnyűzenei minifesztiválok, színházi- és táncbemutatók, kortárs művek premierjei váltották egymást a Liszt Ünnep rendezvényein. Az október 7. és 22. között páratlan sikerrel lezajlott eseménysorozat fellépői között Izlandról, az Egyesült Államokból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból és Ausztráliából érkezett művészek mellett természetesen a hazai kulturális élet kiválóságaival is találkozhatott a közönség.

A Müpa szervezésében megvalósult programsorozat keretében mintegy 218 klasszikus, kortárs, jazz- és könnyűzenei koncert, opera- és táncelőadás, kiállítás, városi séta, irodalmi esemény várta a fesztiválozókat a fővárosban összesen több mint 20 helyszínen. Idén is több produkció debütált a Liszt Ünnepen, a fesztivál 6 ősbemutatónak és 3 magyarországi premiernek adott otthont. Először láthatta a hazai közönség mások mellett a Neue Oper Wien Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását, a Familie Flöz Hokuspokus címet viselő teremtéstörténeti játékát, de itt ismerhették meg a nézők Fekete-Kovács Kornél jazzkvintettre és zenekarra komponált, a Müpa Zeneműpályázatán nagy jazzformáció kategóriában díjazott Senza Nome című szerzeményét és a rangos díjakkal elismert táncművész-koreográfus, Barta Dóra társulatának felkavaró, Időn kívül című új előadását is.

Az eseménysorozaton számos Liszt-mű, valamint a komponista életútja és művei által ihletett kivételes alkotás csendült fel: a nyitókoncerten a Via crucis átdolgozását a jazz és a klasszikus zene nemzetközi hírű képviselőivel, Sherry Williams jazzénekesnővel, Horti Lilla szopránnal, a komponista-orgonaművész Virágh András Gáborral és a szintén orgonista Brian Charette-tel hallhatta a közönség a színültig telt Szent István Bazilikában. A Jézus Szíve Jezsuita Templom ragyogó fiatal egyházzenészek és koncertorgonisták közreműködésével tartott egész napos, hat koncertből és miséből álló orgonamaratont, Oláh Kálmán estjén a zongoraművész Faust-szimfónia motívumaira és a Szerelmi álmokra adott reflexióit és parafrázisait ünnepelte a Zeneakadémia Solti Termének hallgatósága. A Liszt és virtuozitás című koncert a népzene felől közelített a fesztivál névadójának életművéhez, a Studio 5 jubileumi estje Liszt életének fontosabb stációit fordította le a kortárs muzsika nyelvére, míg Miklósa Erika és a Jazzical Trio műsorában jazzes fűszerezéssel szólalt meg többek között az Oh, quand je dors című romantikus dal átirata.

A nemzetközi művészeti élet új tehetségeinek és befutott képviselőinek produkciói rengeteg könnyűzenére fogékony érdeklődőt vonzottak: az Isolation Budapest fellépőinek koncertjeire, valamint a neosoul és a jazz-funk határmezsgyéjén kísérletező, extravagáns Hiatus Kaiyote bulijára érkező közönség az Akvárium Klub tereit töltötte meg, a keleti blokk klubfesztiváljaként számon tartott Budapest Showcase Hub eseményei pedig a Fészek Művészklub és más népszerű budapesti szórakozóhelyek életét pezsdítették fel. De a popzene rajongói az idén új helyszínre, a Nemzeti Táncszínházba költöző Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron is találhattak kedvükre való programot, a könyvbemutatók és dedikálások mellett ugyanis a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, a Magashegyi Underground és a Platon Karataev koncertjeivel töltődhettek fel esténként. A legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat idén Vonnák Diána vehette át a fesztivál keretében, a tavalyi évben díjazott Halász Ritával a Müpa Üvegtermében Valuska László beszélgetett a Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével bemutatott estjén.

A könyves seregszemlén köszöntötték az októberben 80. születésnapját ünneplő Nádas Pétert, zenés felolvasószínház keretében mutatták be Tisza Kata Hipnózis 6-kor című kötetét, Nyáry Krisztiánnal pedig az Így szerettek ők 10 éves jubileumát ünnepelhették a nézők. A nemzetközi irodalmi élet kiemelkedő szereplői közül a közönség mások mellett a 2021-es Goncourt-díjas Mohamed Mbougar Sarr-ral, a hazájában több jelentős díjjal is kitüntetett Cecilie Engerrel és az emberiség természethez való viszonyát boncolgató regényeivel hírnevet szerzett Maja Lundéval találkozhatott.

Az idén 70 éves Rajkó Zenekar a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen, többszáz lelkes néző jelenlétében emlékezett meg erről a jeles jubileumról a Pesti Vigadó impozáns Dísztermében, a magyarországi Wagner Társaság pedig korunk egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle áriaestjével ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A flamand–szintó, de magyarul is kiválóan beszélő Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos zenekarainak Magyar Zene Házában tartott nemes „párbaján” zenei stílusok és kultúrák adtak egymásnak felejthetetlen randevút, a koncert végeztével pedig a közönség nagy örömére Éri Márton népzenész, kulturális antropológus beszélgetett a két prímással.

 A jazzfanatikusoknak szerzett felhőtlen pillanatokat a francia harmonikás, Vincent Peirani és zenekara az Opus Jazz Clubban tartott koncertjén. A stílusok között játszi könnyedséggel kalandozó és rendkívül közvetlen formáció vezetőjének egyedi előadásmódja mellett a gitáros Federico Casagrande és a dobos Yoann Serra szédületes szólói is elsöprő sikert arattak.

Ravi Coltrane – noha tehetségével és szorgalmával sokszorosan bizonyította, hogy saját erőből vált elismert művésszé – sokáig nem tervezett bolygó szerte ismert szülei életművére támaszkodó egész estés produkciót. A közelmúltban végül mégis létrejött műsorról így vallott a jelen lévőknek:

„Bár egész életemben ezt próbáltam elkerülni, egy napon meg kellett történnie”

– a nézők pedig elégedett tapssal fejezték ki egyetértésüket.

A világhírű izlandi géniusz, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal adott nem mindennapi koncertet, amelyen úgy fogalmazott, hogy – mivel már harmadszor jár hazánkban – szinte a második otthonának érzi Budapestet. A Rafael Payare vezényletével, a zsúfolásig megtelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott fesztiválzáró eseményen a zongorista kiemelte, mi magyarok nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan kiemelkedő zeneszerzőkkel büszkélkedhetünk, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla vagy Kurtág György, majd a ráadásban e komponisták iránt érzett rendkívüli tisztelete jeléül elő is adta egy-egy darabjukat.

Idén is a Bálna adott otthont Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának és kiállításának, az Art Market Budapestnek, a Müpa előcsarnokában Listias címmel egy Liszt-karikatúrákból álló gyűjteményt tekinthettek meg a fesztivál eseményeire érkezők, míg a Ludwig Múzeum a Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várta – és várja egészen 2023. január 15-ig – a látogatókat.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kétnyelvű magazinját print és online formában is lapozgathatta a közönség, de tízezrek látogattak el a programsorozat hivatalos blogjára is, ahol a programsorozat fellépőihez és eseményeihez kapcsolódó cikkek között böngészhettek. A fesztivál legemlékezetesebb pillanataiból készült fotóválogatások a Liszt Ünnep online galériájában, a napi összefoglaló kisfilmek pedig a Liszt Ünnep Youtube-csatornáján tekinthetőek meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top