+ Film

Góré – A világ végén a világ közepe

góré

A Góré Művésztábor egyfajta társadalmi felelősségvállalás. A koncepció szerint a 7 alkotóból álló művészcsapatnak összesen 3 napja van.

A Góré csapata október 16. és 19. között második alkalommal rendezte meg Kisharsányban a Góré Művésztábort, amiben kortárs művészek kaptak lehetőséget arra, hogy szabadon alkothassanak.

A Baranyai megyei Góré Étterem tulajdonosa, Balogh Ildikó nem szereti a hagyományos és kiszámítható megoldásokat – ezért is nyitott fine dining éttermet a világ végén, Kisharsányban. Az alig 500 lelket számláló település Magyarország egyik legeldugottabb pontján, Baranya megye déli részén, Villány meseszerű dombjai között fekszik.

Az ide érkezők saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen az, amikor megáll az idő, és a hétköznapok nyüzsgését hirtelen felváltja a vidék lassú és kényelmes romantikája. Ugyan a Góré 2022. elején már beírta magát a hazai gasztronómia meghatározó éttermeinek sorába, örömmel tér el a sokak által használt, megszokott és jól működő forgatókönyvektől. Ez az oka annak, hogy a hely a klasszikus reklámeszközök alkalmazása helyett a kortárs művészet legtehetségesebb alakjait és a szemüvegükön keresztül a Góré-élményt szeretné megmutatni a világnak.

A tábornak a Góré szomszédságában elhelyezkedő, azzal szimbiózisban működő Szent György Kúria adott otthont.

góré

Fotó: GDA studió – Kósz Jenő

A Művésztábor egyfajta társadalmi felelősségvállalás. A koncepció szerint a 7 alkotóból álló művészcsapatnak összesen 3 napja van arra, hogy megismerkedjen a „Góré-élménnyel”, majd saját értelmezése szerint jelenítse meg azt képben, dalban, bármilyen választott műfajban. Az alkotási folyamatnak (az időkorláton és a témakörön kívül) semmilyen előre meghatározott kerete nincs. A 2022. őszén zajló tábor alkotói csapata a következő művészekből állt össze: Szeder-Szabó Krisztina (Szeder) és Pásztor Sámuel (Anna and the Barbies) dalszerzők, Bánóczi Bea (slammer) és Busa Pista (Irie Maffia) szövegírók, Lukácsi Liza rendező, Pénzes Bence operatőr, Dér Dávid (Antares) producer.

góré

Fotó: GDA studió – Kósz Jenő

A 2022. júniusában tartott, I. Góré Művésztáborban egy musical trailerként definiált kisfilm született, az őszi fordulóban pedig egy jóval romantikusabb és szentimentálisabb hangulatú videóklip jött létre.

„Az, ami az ilyen típusú, bizalmon, szereteten meg szabadságon alapuló projektekből létrejön, az általában nem egy piacon értékesítendő áru, hanem ilyenkor tényleg az az öröm születik meg, amivel az Ildi is csinálja a Górét”

– összegzett Lombos Marci alkotó, a Góré táborok állandó szakmai mentora. A Góré Művésztábornak és az étterem állandó működésének valójában mindössze ennyi a célja: megmutatni, hogy a korlátok nélküli, felszabadult, egymás tiszteletén alapuló közös alkotás valódi értéket tud teremteni – ami lehet videóklip, musical trailer, vagy akár egy 9 fogásos menüsor is.

góré

Részlet a II. Góré Művésztáborban született alkotásból

Sok más étterem mellett a Górénak is szembe kell néznie a növekvő költségek és az instabil gazdasági környezet által okozott bizonytalansággal. Az étterem tulajdonosa, Balogh Ildikó az összefogásban, és a vidék erejében hisz:

„Szerintem a helyi termelőkkel való összefogás most nem csak egy lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség a közös túlélésre. Bízunk benne, hogy a vidék összetartása meghozza az eredményét, és fenn tudunk maradni, hogy a világ gondjai elől menekülők számára menedéket nyújtsunk.”

A táborban készült klip:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top