+ Oktatás

Pedagógusok Szakszervezete: a kormány állítsa vissza a sztrájkjogot!

pedagógusok szakszervezete

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közölte: nem hagyja, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány.

Közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezen a hétvégén ülésező XXXIV. kongresszusa Hajdúszoboszlón, amelyben összefoglalták követeléseiket.

Az Összefogunk, folytatjuk, nem félünk! című dokumentum szerint – amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek – a PSZ egyebek mellett követeli, hogy a kormány és a parlament „állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését”.

Ismételten követelik – írták -, hogy a kormány azonnal emelje a pedagógusok bérét, rendezze a nevelést-oktatást segítő munkatársak, technikai dolgozók, valamint a szakképzésben foglalkoztatottak bérét is, a szakképzés pedig legyen ismét a köznevelés része.

Önálló oktatási minisztérium kell – szögezték le. Követeléseik között szerepel, hogy a miniszterelnök nevezzen ki olyan, „az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről”.

A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a PSZ követeléseinek része.

A PSZ kongresszusa által elfogadott dokumentumban hangsúlyozták: nem hagyják, hogy a jövő nemzedékét feláldozza a magyar kormány.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top