+ Irodalom

Mit rejthet Kosztolányi és Csáth hagyatéka?

kosztolányi

Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső hagyatékából a levelezést emelte ki, amelyet külföldi írókkal folytatott…

A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékának egy részével gazdagodott a Pannon Egyetem gyűjteménye. A kéziratokból, levelekből álló hagyatékban egyebek mellett fényképek, személyes iratok is találhatók – közölte pénteken Arany Zsuzsanna, a Pannon Egyetem docense, a Sziveri Intézet vezetője.

A gyűjtemény a feldolgozást követően látogatható lesz a szakmai és a nagyközönség számára is.

Arany Zsuzsanna elmondta, hogy az 1049 tételből álló hagyatékokat a Pannon Egyetemért Alapítvány vásárolta meg a nyáron egy magánszemélytől, az anyag több kisebb gyűjteményből állt össze. A Csáth-hagyatékban többek között kéziratok, gépiratok, novellák és novellatöredékek, az ezekhez készült rajzok találhatók, emellett személyes iratok is, például orvosi receptek. Arany Zsuzsanna megjegyezte, hogy az anyag Csáth Géza életének utolsó időszakát reprezentálja, véleménye szerint eddig ismeretlen szövegek is előkerülhetnek a vázlatok, regénytervek mellett.

kosztolányi

Veszprém, 2022. október 21.
R. M. Rilke osztrák költő levele Kosztolányi Dezsőnek a Pannon Egyetem gyűjteményében 2022. október 21-én. A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékának egy részével gazdagodott a Pannon Egyetem gyűjteménye. A kéziratokból, levelekből álló hagyatékban egyebek mellett fényképek, személyes iratok is találhatók. A mintegy ezer darabos gyűjtemény, a feldolgozást követően, látogatható lesz a szakmai és a nagyközönség számára is.
MTI/Illyés Tibor

Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső hagyatékából a levelezést emelte ki, amelyet külföldi írókkal folytatott, illetve Kosztolányi Dezsőné írói hagyatékát, amely tartalmazza Harmos Ilona Karinthy-életrajzának gépiratát is. Az anyagban megtalálható Kosztolányi Ádám levelezése is.

Az irodalmi hagyaték részét képezi a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont muzeális különgyűjteményének, amely többszáz ritka könyvet és egyéb értékes könyvtári dokumentumot tartalmaz, köztük például Lőrincze Lajos nyelvész és Halász Előd germanista professzor hagyatékát.

kosztolányi

Veszprém, 2022. október 21.
Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója kéziratának részlete a Pannon Egyetem gyűjteményében 2022. október 21-én. A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékának egy részével gazdagodott a Pannon Egyetem gyűjteménye. A kéziratokból, levelekből álló hagyatékban egyebek mellett fényképek, személyes iratok is találhatók. A mintegy ezer darabos gyűjtemény, a feldolgozást követően, látogatható lesz a szakmai és a nagyközönség számára is.
MTI/Illyés Tibor

Pénteken megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és az Országos Széchényi Könyvtár a gyűjtemény katalogizálásához nyújtott szakmai támogatásról.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, hogy a gyűjtemény őrzésével, ápolásával az egyetem kulturális küldetést valósít meg.

Mint mondta, a jövőben digitalizálni fogják az iratokat.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora arról beszélt, hogy a gyűjtemény hozzájárul Veszprém szellemi megerősödéséhez.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy az egyetemek ma nem csupán szellemi, hanem kulturális, szolgáltató és innovációs központként is működnek.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a Pannon Egyetemmel közösen dolgozhatnak a gyűjtemény gondozásán.

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke, területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy az egyetem feladata a térség szolgálata. Mint mondta, Csáth és Kosztolányi az európaiságot és a magyarságot, a magyar életérzést mutatják meg az utókornak.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a gyűjtemény gyarapodni fog.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top