+ Irodalom

Az igazi Alan Turing élete megnyílik előttünk

Alan Turing

Alan Turing felnőtt korában egy plüss mackót kér ajándékba, azzal indokolva, hogy gyermekként sosem kapott.

Keresés a weben

Dermot Turing: Az igazi Alan Turing c. regényéről, Typotex Kiadó, 2022., 305 oldal, 5500 Ft

Ha az olvasó egy ilyen címmel találkozik, Az igazi Alan Turing, azonnal sötét titkok felfedésére számít, valami szaftos botrányra, rejtélyek megoldására, főként, ha a fülszövegből megtudja, a szerző nem csupán névrokona Alan Turingnak, hanem az unokaöccse.

A híres angol matematikust, zsenit, csodabogarat, Alan Turingot, mindenki ismeri, ha máshonnan nem, az Enigma című amerikai romantikus filmből, habár a valódi történésekhez sokkal közelebb áll a másik mozi, a Kódjátszma világa. Turing törte fel az addig megfejthetetlennek tűnő náci rejtjelező gép, az Enigma kódját. És nélküle ez az ajánló sem készülhetne el ilyen egyszerűen, ugyanis ő készítette el az első digitális számítógép, a Manchester 1, programját. Aki a Covid-járvány után ismét utazgatni kezdett, Angliában járva találkozhatott a tudós képével a 2021. június 23-án, a születésnapján kibocsátott ötven fontos bankjegyeken.

Azonban eddig fogalmam sem volt, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásának minden területe érdekelte, jelentős kutatásokat folytatott a morfogenezis területén, az Enigma után a biológia rejtélyeit szerette volna dekódolni. Azt vizsgálta, hogyan alakulnak egyes formatípusok az állat és növényvilágban. Ezt az információt már ennek a könyvnek köszönhetem, ill. Dermot Turing a korábbi ismereteimet rengeteg érdekes, szórakoztató adalékkal töltötte meg, egészítette ki. Családtagként számtalan fotóval, dokumentummal, családi levelekkel, táviratokkal rendelkezik, melyhez más életrajzírók nem juthattak hozzá. Ráadásul mindezt nagyon olvasmányosra szerkesztette, az életrajzmeséléssel időrendben halad, azonban a történéseket mindenütt színesíti a történet más szereplőinek (iskolatársak, kollégák, barátok, családtagok) megjegyzéseivel, véleményével, vagy az eseménnyel Turinggal kapcsolatban. Ezek a közbevetések azonban nem akasztják meg a történetet, tökéletesen illeszkednek a szálak.

A szerző nagy hangsúlyt helyez nagybátyja munkásságának ismertetésére, óriási erőfeszítéseket tesz matematikai tézisei és kutatási módszerei magyarázására, laikusok számára is érthetően. (Nekem továbbra sem világos, de ez nem a szerző hibája, hanem az enyém.)

A családi körülményeket is őszintén bemutatja, azonban a következtetéseit néha kétségbe vonom. A Turing család tiszteletreméltó, felső középosztálybeli rétegből származott, akik generációkon keresztül Indiában hivatalnokoskodtak. Az akkoriban elfogadott és szokványos módon a gyermekeket születésük után visszahozták a kontinensre, ahol távoli rokonok, Alan Turing esetében vadidegenek nevelték addig, míg el nem érték azt a kort, hogy bentlakásos iskolában tanulhassanak. Tették mindezt a megfelelő oktatás biztosítása érdekében, hiszen anyai ágon a rokonság nagy része a Brit Tudományos Akadémia tagja volt.

Turing édesanyja több hónapot töltött Nagy Britanniában, hogy megtalálja a megfelelő családot. A szerző szerint jobb helyen nem is nőhetett volna fel Alan Turing, szerető emberek vették körül. Közben a bátyja, akinek a gondjára bízták a pár hónapos öccsét, többször mesélt arról, mennyire terhére volt ez a feladat. Másrészt Alan Turing felnőtt korában egy plüss mackót kér ajándékba, azzal indokolva, hogy gyermekként sosem kapott. Felhánytorgatván, hogy gyerekkorában nem volt plüssmackója, 1934 karácsonyán azt kért ajándékba. A meglepett Ethel Turing teljesítette a kívánságát, és attól kezdve Alan szobájában Porgy mackó fogadta a látogatókat. Szerintem a túlzottan érzékeny Alan hiányolta a szülői gondoskodást és szeretetet, ami sokban befolyásolhatta sorsának alakulását a későbbiekben. Ezen a ponton zavarónak éreztem Dermot Turing rokoni létét, aki mintha szépíteni szerette volna, megmagyarázni családja bizonyítványát.

Még egy kérdésre kerestem a választ a könyvben, mivel sok életrajzban ezzel a ténnyel hangsúlyozzák a matematikus fontosságát, de nem kaptam magyarázatot: mi alapján számolták ki, hogy Alan Turing munkássága minimum két évvel rövidítette meg a II. Világháborút? Aki megtalálja a számítási módot, feltétlenül jelentkezzen nálam!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top