+ Építészet

Hová tűntek Budapest kupolái?

Budapest

Az Eltűnt Budapest című ismert háromrészes animációs kisfilm folytatásában ezúttal a főváros eltűnt kupoláival foglalkoznak

Animatiqua Stúdió / Fortepan

Budapest építészeti örökségei közül ezúttal a város egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre egyedi, kevertfilmes technikával az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilmben, amelyet csütörtökön mutattak be a fővárosban.

Az Eltűnt Budapest című ismert háromrészes animációs kisfilm folytatásában ezúttal a főváros eltűnt kupolái kockáról kockára alakulnak át mozgóképpé archív fotók segítségével, amelyek elősorban a Fortepan gyűjteményéből származnak.

A kisfilm célja vizuálisan rehabilitálni a második világháború és a szocializmus városépítészetre gyakorolt pusztítását, valamint egyfajta időutazásként bemutatni a budapesti polgárok mindennapjait.

Mint írják, az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit. A szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek csupán díszítő funkciója volt.

E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében és a kupolák a legfőbb „áldozatok” listáján szerepelnek.

Az Animatiqua Stúdió múltidéző filmje Budapest építészeti örökségeit modern és régi filmes módszerek ötvözésével kelti életre. A film elkészítése csaknem fél évét vett igénybe, alapos kutató- és terepmunka előzte meg. A filmben szereplő 30 képet különleges technikával keltették életre, sok épületet például újra befotóztak, valamint a képeken szereplő épületek közül a legtöbbet új képalkotási technológia segítségével 3D-ben is megépítettek az alkotók.

A tájékoztató idézi Kondacs Andrást, a film rendezőjét, aki azt mondta: a kiválasztott képeket rétegekre bontják, majd animálják, megmozgatják a kiemelt elemeket. A fővárosi kupolákról három részes sorozatot terveznek.

A film csütörtöki premiervetítése után Kondacs András filmrendező, a projekt alkotója beszélgetett Sólymos Sándor Ybl-díjas építésszel és filozófussal a városépítészetről, az egykori épületek, valamint kupolák jelenéről és jövőjéről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top