+ Életmód

A Kék Mecset vezetői szerint rendben van az LMBT közösség elleni erőszak

kék mecset

A Kék Mecset a honlapján megjelentetett közleményében a felhívást “abszurdnak, diszkriminatívnak és vádaskodónak” nevezte.

Keresés a weben

Hollandia legnagyobb iszlám temploma, az amszterdami Kék Mecset vezetősége felháborodott az amszterdami önkormányzat felhívása miatt, amelyben az LMBT közösség elleni erőszakot elítélő nyilatkozat aláírására szólították fel a mecsetek vezetőit – írta az NL Times angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere a múlt héten az LMBT közösség védelméről szóló tanácskozásra hívta meg az amszterdami mecsetek vezetőit. A polgármester azt szeretné elérni, hogy a mecsetek tanácsa írjon alá egy nyilatkozatot, amelyben elítélik az LMBT közösség elleni erőszakot, és kifejezik támogatásukat

“azok iránt, akik a diszkrimináció és az erőszak ezen formájának áldozatai lettek”.

Az önkormányzat szeretné, “hogy minél több mecset vezetői aláírnák ezt a nyilatkozatot, amivel megmutatnák, hogy a mecsetek pozitív erőt képviselnek az amszterdami társadalomban” – idézte a meghívólevelet a hírportál.

A Kék Mecset a honlapján megjelentetett közleményében a felhívást “abszurdnak, diszkriminatívnak és vádaskodónak” nevezte. A mecset vezetősége szerint az, hogy az önkormányzat csak az iszlám vallás képviselőinek címezte a felkérést, azt mutatja, hogy ismét az iszlám közösségeket vádolják, és bizalmatlanok velük szemben, “amíg be nem bizonyítják az ellenkezőjét”.

Halsema szóvivője szerint a zsidó és keresztény szervezeteket is hasonló nyilatkozat aláírására kérték. Az önkormányzat úgy véli, a vallási szervezetek fontos szerepet játszanak az LMBT közösséggel szembeni diszkrimináció és erőszak elleni küzdelemben.

“Lehetséges, hogy a felhívás más vallási felekezetekhez is szólt, de mi csak azt látjuk, ami ebben a levélben szerepel”

– nyilatkozta a sajtónak a Kék Mecset szóvivője. A szervezet elutasította a hétfőre szóló meghívást.

A Kék Mecset Hollandia legnagyobb iszlám temploma. A szervezet gyakran szólal fel a muszlimok ügyében, valamint más társadalmi kérdésekben is. Az NL Times szerint péntekenként mintegy ezer ember látogatja a mecset istentiszteleteit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top