+ Film

Fantasztikus látványvilággal nyert az izlandi Isten földje

Isten földje

Az izlandi Hlynur Pálmason Isten földje (Godland) című filmje nyerte el az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját.

Az izlandi Hlynur Pálmason Isten földje (Godland) című filmje nyerte el az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját. A film látványtervezője Frosti Fridriksson volt – közölték a szervezők vasárnap.

A díjátadót szombaton tartották a Szolnoki Galériában az alkotók jelenlétében. Az Isten Földje (Godland) című izlandi-dán-francia-svéd dráma látványtervezője, Frosti Fridriksson videóüzenetben köszönte meg a díjat.

Az egyedi módon látványtervezőket és képzőművészeti filmeket megmérettető fesztivál második helyezettje a Monte Verita című svájci-osztrák-német dráma lett, a díjat a film egyik látványtervezője, Katharina Wöppermann vette át. A harmadik díjat a Nem hagytak nyomokat (Leave No Traces) című lengyel-cseh-francia dráma vihette haza, a film látványtervezője Pawel Jarzebski volt.

A képzőművészeti versenyprogram fődíját Cyril Nehmé Álmodtam Karthágóról című filmje kapta. A második helyezett Gulyás Gyula Egy élő ember című portréfilmje lett Paulius Normantas litván származású magyar fotóművészről. A harmadik helyezést Peter Pahor Edward Povey Emotional Realism című angol festőművészről szóló portréfilmje kapta.

A legjobb diákfilmért járó díjat Dóczé Péter Szülői útmutatás című filmje kapta. Megosztott második helyezésben részesült Bogyó Péter A Minta című diplomafilmje és Michael Bohnenstingl Slouch című filmje.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíját idén a Csupó Gábor, a világhírű hollywoodi Klasky-Csupó animációs stúdió társalapítója, animációs alkotó kapta.

A közlemény felidézi, hogy a fesztivál vendége volt Emir Kusturica, aki előadást tartott a Tisza Moziban, majd fellépett zenekarával, a The No Smoking Orchestrával az Aba Novák Agórában.

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének tagja volt Jeannine Oppewall amerikai látványtervező, Deák Kristóf Oscar-díjas magyar filmrendező és Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr.
A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogram zsűrijében Ternovszky Béla animációs filmrendező, Traub Viktória animációs rendező és Csurka Eszter képzőművész foglalt helyet.

Az idei fesztivál öt napja alatt több filmszakmai program, könyvbemutató és kiállítások várták az érdeklődőket október 11-16. között.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója a Nemzeti Filmintézet.

Nem hagytak nyomokat – film egy gimnazista kivégzéséről

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top