+ PR-cikk

Ezt érdemes tudni az autópálya-matrica átírásáról

autópálya-matrica

A jó hír az, hogy Magyarországon minden autópálya-matrica átírható. Ahogy a matrica érvényesség lekérdezés sem nehéz.

Az autópálya-matrica átírása nem ördögtől való, valós igények kielégítése okán lehet alkalmazni. Egy hosszabb érvényességű úthasználati jogosultság esetén nagyobb az esély arra, hogy valamit módosítanunk kell. Ebben a cikkben megnézzük, hogy átírhatóak-e a matricák, és ha igen, akkor mi a teendő ilyen esetben.

Miért lehet szükség az autópálya-matrica átírására?

A covid, valamint az orosz-ukrán háború is sok nehézséget okozott már a gépjárműgyártóknak. Ennek köszönhetően folyamatosan növekszik a használtautó-piac. Ez pedig előtérbe helyezte az autópálya-matrica átírásokat is. És akkor még ott vannak a sajnálatos lopások vagy a totálkár, mely szintén ide vezet.

A jó hír az, hogy Magyarországon minden autópálya-matrica átírható. Ahogy a matrica érvényesség lekérdezés sem nehéz, úgy az átírás is egy könnyű és gyors folyamat.

A konkrét eseteket nézve szó lehet a rendszám elírásáról, tévesen megadott felségjelről, rendszámcseréről, kategóriaváltásról vagy a már említett káreseményekről.

Az autópálya-matrica átírásának menete

Az átírásban minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, azaz a NÚSZ Zrt. az illetékes. Az ügyfélszolgálatukat három módon érhetjük el: személyesen, telefonon vagy e-mailen keresztül.

Az ügyintézés egyszerű és 1.470 Ft-os díja van. Ez attól függetlenül minden esetben ennyi, hogy milyen okból kifolyólag akarjuk átíratni. Egyes esetekben azonban szükségünk lesz bizonyos dokumentumokra is. Az alábbiak a leggyakoribb esetek és a hozzájuk kellő dokumentumok:

  • Ha üzembentartóként egyik járműről a másikra kívánjuk átiratni a matricát, akkor kelleni fog az eredeti ellenőrzőszelvény, valamint a két érintett jármű forgalmi engedélye is.
  • Ha rendszámcsere történt, akkor kell az új forgalmi engedély, és igazolnunk kell azt is, hogy valóban megtörtént a rendszámcsere.
  • Ha eladjuk a gépjárművünket úgy, hogy még van rajta érvényes matrica, akkor ezt is át tudjuk íratni egy másik autónkra, feltéve, ha azonos díjkategóriáról van szó. Ekkor kelleni fog az ellenőrzőszelvény, az új autó forgalmi engedélye és a régi autó eladását igazoló okirat is.
  • Ha rossz rendszámot adtunk meg, vagy valami más adatot írtunk el, akkor mielőbb javítanunk kell az elírást, még mielőtt büntetést kapnánk. Téves rendszám esetén csak akkor van lehetőség a javításra, ha maximum 3 karakter tér el. Ez esetben karakterenként van 1.470 Ft díja az eljárásnak. Kelleni fog a forgalmi engedély és az ellenőrzőszelvény.

Speciális esetek

Ha a gépjárművünket ellopták, vagy ha közlekedési baleset miatt totálkáros lett az autó, akkor lesz elég gondunk. Legalább az átírással nem lesz még több, ugyanis ehhez csak a rendőrségtől vagy a biztosítótól kapott hivatalos igazolásra és a forgalmira van szükségünk.

Speciális eset az is, ha a megyénkben megszűnik az utolsó útdíjköteles szakasz is. Ez esetben az adott év végéig visszaigényelhetjük a megvásárolt jogosultságunk díját. 2022-ben például Jász-Nagykun-Szolnok megyében épp ez történt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top