+ PR-cikk

A faktoring története dióhéjban

faktoring

Hazánkban sokáig ismeretlen finanszírozási mód volt a faktoring, a 80-as években az MNB tevékenykedett egyedüli faktorként a piacon.

A napjainkban hazánkban is egyre népszerűbbé váló vállalatfinanszírozási mód, a faktoring hosszú múltra tekint vissza. Már időszámításunk előttről is maradtak fenn feljegyzések a ma faktoringként ismert ügylethez hasonló üzleti rendelkezésekről, így egy igazi klasszikusról beszélhetünk.

A faktoring történetének ismertetése előtt ejtünk néhány szót magáról az ügyletről is, hogy jobban el tudd helyezni térben és időben.

Mi az a faktoring?

A faktorálás a különféle követelések adásvételét jelenti a likviditás helyreállítása céljából. A FlexiBill faktorház blogjából számtalan érdekes információt megtudhatsz a finanszírozásról, valamint hasznos esettanulmányokat is olvashatsz a témában.

A hosszú, 30, 60, 90 napos fizetési határidők okozta nehézségek akár el is lehetetleníthetik a vállalkozás működését, így a cash flow problémákkal foglalkozni kell. A faktoring révén a likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások hatékony segítséget kapnak, és gyakorlatilag a saját pénzükből finanszírozzák a működésüket, a növekedést. A faktorálással meg tudják őrizni versenyképességüket, hiszen a megelőlegezett számláknak köszönhetően stabilizálni tudják pénzügyi helyzetüket.

A faktoring kezdetei

Már Hammurapi törvénytára is tartalmazott i.e. 1700 körül üzleti és pénzügyi törvényeket, ezeken alapszik a kereskedelemben érintett valamennyi későbbi kultúra faktorálási gyakorlata.

Az Újvilággal folytatott kereskedelem lendítette fel igazán ezt a finanszírozást, majd az amerikai gyarmatokhoz köthető ismételt fellendülése, amikor is a termelés folyamatos fenntartása érdekében az európai bankárok előleget nyújtottak a nyersanyagokra. Az ipari forradalom korában a hitelezés egyik formájaként volt ismert és bevett gyakorlat a faktorálás.

A II. világháború utáni időszakban a textil- és ruhaiparon kívül másféle üzletágakban is elterjedt a faktoring.

Napjainkban a pénzintézetek mellett gazdasági társaságok is nyújtanak a banki hitelezésnél rugalmasabb, egyszerűbb és gyorsabb faktoring finanszírozást.

A faktoring helyzete Magyarországon

Hazánkban sokáig ismeretlen finanszírozási mód volt a faktoring, a 80-as években az MNB tevékenykedett egyedüli faktorként a piacon. Az üzleti szemléletű, független faktorházak az elmúlt 25 évben jelentek meg, és azóta végzik egyre nagyobb ügyfélkörük számára tevékenységüket a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt.

Fellendülése a kereskedelmi multik megjelenéséhez köthető, ugyanis azok a beszállítóiknak hosszú fizetési határidőket szabtak, így növelték a kisebb vállalkozások hiteligényét. A faktoring ezekre a helyzetekre kínált számukra optimális megoldást.

Napjainkban az egyes iparágakban tapasztalható halasztott fizetési gyakorlat miatt a faktorálás keresett pénzügyi szolgáltatás.

A digitalizáció terjedésével átalakultak a vásárlói, kereskedői szokások, és ehhez alkalmazkodva megjelent a faktoring digitális változata, amely 100%-ban online ügyintézést tesz lehetővé, ezzel tovább egyszerűsítve és gyorsítva a folyamatokat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top