+ művészet & politika

Székesfehérvár könyvtárat, múzeumot, színházat zárat be

székesfehérvár Vörösmarty Színház

Az energiaár-robbanás okozta válsághelyzet kezelésére Székesfehérvár a téli hónapokban bezárja legnagyobb kulturális intézményeit.

Vörösmarty Színház
Keresés a weben

Az energiaár-robbanás okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről döntött csütörtöki rendkívüli ülésén Székesfehérvár közgyűlése, ennek értelmében több önkormányzati intézményt ideiglenesen bezárnak.

A grémium az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, valamint a városi és városgondnoksági fenntartásban működő létesítmények nyitva-, illetve zárvatartásáról tárgyalt, a meghozott intézkedések 2023-ra mintegy egymilliárd forintos megtakarítást jelentenek.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy az önkormányzat, az intézményei és a vállalatai 2022-es és 2023-as rezsiemelkedése összességében több mint nyolcmilliárd forintot tesz ki – 1,6 milliárd forint az idei és mintegy 7 milliárd a jövő évi növekedés -, amelyből a mostani döntésekkel egymilliárd forintot faragott le az önkormányzat.

Az önkormányzat szeretné fenntartani a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokat és szakellátásokat, az egészségügyi alapellátásokat és szakellátásokat, a köznevelési alapfeladatokat ellátó intézményeket, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokat, valamint az intézményi és a szünidei gyermekétkeztetést.

Zárva lesz azonban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ nyolc telephelye december 5. és március 31. között, a Szent István Király Múzeum székhelye és tíz telephelye november 1. és április 30. között, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és több tagkönyvtára november 1. és április 30. között, a Vörösmarty Színház január 2. és március 15. között, a Pelikán Kamaraszínház december 1. és március 31. között. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári Balett Színház székhelyei viszont nem zárnak be.

A Csitáry G. Emil Uszodában október 31. és április 30. között a kőépület zárva lesz, csak a sátorfedéses kültéri medence és a kültéri öltözők maradnak nyitva, a Köfém Tanuszoda folyamatosan zárva tart szeptember 30-áig. A Bregyó közi Ifjúsági Sportközpont hétköznap 15 és 20 óra között temperáló hőmérsékleten, melegvíz-szolgáltatás nélkül működik. A város szabadtéri sportpályái szabadon használhatók, de sötétedés után csak térítés ellenében biztosított a világítás.

A MOL Aréna Sóstó üzemeltetését november 14. és december 31. között kizárólag a jelentősebb műszaki károk megelőzéséhez szükséges szinten biztosítja az önkormányzat, a centerpálya füvét nem fűtik és világítás sem lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top