+ Képzőművészet

Egy csecsemő maradványait követelik vissza Hollandiától

csecsemő

Egy suriname-i népcsoport legendája szerint a gyarmatosítók elragadtak egy csecsemő kisfiút, az akciócsoport szerint a múzeumban van.

Keresés a weben

Egy suriname-i akciócsoport, amely a külföldre került nemzeti kincsek visszaszerzéséért küzd, visszaköveteli egy holland néprajzi múzeumtól egy csecsemő formaldehidben tartósított maradványait – jelentette a Dutch News hírportál csütörtökön.

A maradványok a  Tropenmuseum konzervált magzatok és csecsemők gyűjteményében találhatók, és a viták kereszttüzében álló gyarmati örökség részét képezik – tette hozzá a hírportál.

A múzeumban szombaton egy rendezvényen az akciócsoport azt követelte, hogy a maradványokat adják vissza a csecsemő dél-amerikai, suriname-i hozzátartozóinak.

Egy suriname-i népcsoport legendája szerint a gyarmatosítók elragadtak egy újszülött kisfiút, és az akciócsoport azt gondolja, hogy a szóban forgó konzervált maradványok az övéi. A csoport tagjai levélben fordultak a holland kormányhoz a maradvány hazaszállítása érdekében, hogy a csecsemő tisztességes temetésben részesülhessen.

A Tropenmuseum közleményében Wayne Modestet, a múzeum anyagi kultúrával foglalkozó kutatóközpontjának vezetőjét idézte, aki azt mondta, a suriname-i csecsemő maradványainak hazaszállítása “fontos kérés”, illeszkedik ahhoz, ahogy a “gyarmati múlt örökségét kezelni akarják.

Hozzátette, hogy a kérés olyan időkben érkezett, amikor a holland kormány éppen a gyarmati múlt örökségével kapcsolatos politikáját dolgozza ki.

A múzeum szerint nem tudni, a csecsemő valóban a Kalinya Terewuyu népcsoportból származik-e, csak annyit, hogy 1923-ban került az intézménybe az Artis állatkert gyűjteményéből. Megerősítették, hogy más emberi maradványokat is őriznek, de “egyáltalán nem állítják őket ki”.

A dél-amerikai kontinensen fekvő Suriname Köztársaság a 17. században vált holland gyarmattá Holland Guyana néven, és csak 1975-ben nyerte el függetlenségét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top