+ Történelem

Megvan III. Károly koronázási időpontja

károly

III. Károly király életének 75. évében jár majd koronázásának idején, az angol-brit monarchia történetében ő lesz a legidősebb uralkodó

Jövő májusban lesz a brit uralkodó, III. Károly király koronázása – jelentette be kedden a Buckingham-palota.

A tájékoztatás szerint a ceremóniát 2023. május 6-án, szombaton tartják a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

III. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A kedd esti közleményben a Buckingham-palota külön kitér arra is, hogy III. Károly feleségét, Kamillát szintén megkoronázzák jövő májusban.

A brit monarchikus szokásjog alapján ugyanis a mindenkori király feleségét a “Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

Kamilla megkoronázása azonban rendkívüli jelentőséggel bír, arról ugyanis, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e a Queen Consort címet, a hercegi pár 17 évvel ezelőtti esküvője óta folyamatos volt a vita a brit társadalomban és a sajtóban.

Kamilla a király ifjúkori kedvese volt, és bevallottan fenntartották intim kapcsolatukat egymással akkor is, amikor mindketten házasságban éltek.

A nem is nagyon titkolt románccal Diana, Károly első felesége is tisztában volt, és 1997-ben bekövetkezett halála után Kamilla addig sem túl kiemelkedő népszerűsége a mélypontra zuhant.

A közhangulat a király második felesége iránt azonban az elmúlt években jelentősen enyhült, és most már a britek többsége is elismeréssel adózik Kamilla kitartó hűségének és a királyi család magas rangú tagjaként végzett jótékonysági tevékenységének.

Az ügyben II. Erzsébet királynő mondta ki a döntő szót idén februárban, trónra lépése 70. évfordulóján kiadott üzenetében. A néhai uralkodó is kiemelte Kamilla hercegnő “hűséges szolgálatát”, és úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy “amikor eljön az idő”, és fia, Károly az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a “Queen Consort” címet viselhesse.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt is.

III. Károly király életének 75. évében jár majd koronázásának idején, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órán keresztül tartott, de Károly és az udvar is jelezte, hogy a jövő évi koronázási ceremónia rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz, és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják.

II. Erzsébet királynő koronázására – amelyet Winston Churchill akkori brit miniszterelnök heves ellenkezése dacára, a brit történelemben először, a BBC televízió is közvetített – csaknem 9 ezren voltak hivatalosak, és ennyi vendég befogadására külön ideiglenes ülőhelyeket kellett építeni a templomban. Az apátság rendes befogadóképessége 2200 fő, és ezt várhatóan III. Károly jövő évi koronázására sem bővítik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top