+ Film

Angela Lansbury 5 nappal a születésnapja előtt hunyt el

Angela Lansbury

Angela Lansbury 2007-ben – 23 év kihagyás után – tért vissza a Broadway-re, hogy főszerepet játsszon a Deuce-ben.

Mindössze öt nappal 97. születésnapja előtt, október 11-én elhunyt Angela Lansbury, Oscar-díjra jelölt brit színésznő, énekesnő – írja a hvg.hu a Sky News-ra hivatkozva.

Angela Lansbury 1925-ben született Los Angelesben. Első filmszerepe George Cukor 1944-es Gázláng című rendezésében volt, amelyért Oscar-díjra jelölték.

Tizenkét éven át szerepelt a Gyilkos sorok című sorozatban, amelyben a krimiregényírót és amatőr nyomozót, Jessica Fletchert alakította. 1984–1996-os időtartamával az egyik leghosszabb ideig futó detektívsorozat volt. Több Agatha Christie-regény filmadaptációjában is feltűnt, játszott A mandzsúriai jelölt című 1962-es filmben, valamint az Ágygömb és seprűnyél című 1971-es Disney-alkotásban is.

Az 1950-es évektől rendszeresen fellépett a Broadway-n is. 1964-ben szerepelt először musicalben, az Anyone Can Whistle című darabban. 1966-ban megkapta a Mame című musical főszerepét, amelyért megkapta első Tony-díját a Legjobb női musical főszereplő kategóriában.

1973-ban mutatták be Londoban a West Enden a Gypsy című előadást, amit 300 alkalommal játszottak. A darabot ’74-ben a Broadway-n is bemutatták. 1979-ben főszerepet játszott a Sweeney Todd című musical thrillerében. Mrs. Lowett megformálásáért ugyancsak Tony-díjat kapott.

Angela Lansbury 2007-ben – 23 év kihagyás után – tért vissza a Broadway-re, hogy főszerepet játsszon a Deuce-ben. 2009-ben Madame Arcatit alakította a Vidám kísértet című darab felújításában, amiért az ötödik Tony-díját nyerte el. Ugyanebben az évben tartották a Little Night Music bemutatóját, amelyben Catherine Zeta-Jones volt a partnere.

1994-ben II. Erzsébet királynőtől kapta meg a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatát munkássága elismeréseként. Összesen öt Tony-díjat és hat Golden Globe-díjat nyert, továbbá háromszor jelölték a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára és tizennyolcszor Emmy-díjra.

Családja közleménye szerint békésen, álmában hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top