+ Film

Schwarzenegger mécsest gyújtott Auschwitzban

Schwarzenegger

A látogatás során Schwarzenegger mécsest gyújtott az úgynevezett Kivégzések falánál az Auschwitz I. koncentrációs táborban

Az auschwitzi volt náci német haláltábor területén működő emlékmúzeumba látogatott szerdán Arnold Schwarzenegger amerikai színész, volt republikánus párti kaliforniai kormányzó – közölte a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A színész magánlátogatás keretében ment el Auschwitzba, megtekintette a kiállítások egy részét, a krematóriumokat, és végigsétált a vasúti rámpán, ahol a németek a táborba deportált zsidókat csoportosították.

A látogatás során Schwarzenegger mécsest gyújtott az úgynevezett Kivégzések falánál az Auschwitz I. koncentrációs táborban, valamint a szomszédos birkenaui láger áldozatainak emlékművénél is.

Az emlékhely megtekintése után a színész az egyik túlélővel, Lidia Maksymowiczcsal találkozik az Oswiecim városban működő Zsidó Központban. Maksymowicz lengyel gyermekként került Auschwitzba, ahol Josef Mengele, a láger hírhedt orvosa kísérleteket végzett rajta.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére. A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt, ezen belül több mint 200 ezer gyermek. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű ember.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top