+ Film

Porrá leszünk a legjobb film Miskolcon

porrá leszünk

A fődíj mellett a Porrá leszünk elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb nemzetközi filmnek járó díját is.

Li Zsuj-csün (Li Ruijun) kínai rendező Porrá leszünk című filmje kapta a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotásának ítélte oda a zsűri.

A filmmustra szombati záróünnepségén a közönségdíjat Lévai Balázs és Tiszeker Dániel Nyugati nyaralás című alkotása kapta.

A CineDocs kategória díját a német Erec Brehmer és Angelina Zeidler Akik lehettünk volna című filmje érdemelte ki, a legjobb rövidfilm Latifa Said Zárt ajtók mögött című alkotása lett. A CineNeWave kategória díját Fábián Nikoletta Nyugvó köd című alkotása kapta.

A magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat Horesnyi Máté vehette át. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját Lukas Dhont Közel című filmje kapta.

A fődíj mellett a Porrá leszünk elnyerte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb nemzetközi filmnek járó díját is. Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című rendezése pedig a FIPRESCI legjobb magyar filmnek járó elismerését kapta.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját Michelangelo Frammartino A barlang című alkotásának ítélték oda.

Életműdíjjal ismerték el Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő és Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas rajzfilmrendező munkásságát.

A közlemény szerint Bíró Tibor, a CineFest igazgatója a záró ceremónián elmondta, hogy a fesztiválon minden eddiginél több külföldi vendéget fogadtak: 30 országból érkeztek filmes alkotók, szakemberek, filmkritikusok. Volt vendég többek között Bangladesből, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból, Észak-Macedóniából, Franciaországból, Németországból, Iránból, Izraelből, Olaszországból, Marokkóból, Svájcból, Svédországból, Szerbiából és Ukrajnából.

Bíró Tibor hangsúlyozta, hogy a fesztivál versenyprogramjának valamennyi filmje magyarországi premier volt.

„A hazai filmek különösen népszerűek, hiszen már elővételben ezekre a filmekre kelt el a legtöbb jegy”

– mondta.

A nemzetközi filmes mustra Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének meglepetésvetítésével zárult.
A közlemény szerint a nemzetközi filmfesztivált a hagyományok szerint 2023-ban is szeptemberben rendezik meg Miskolcon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top