+ Történelem

II. Erzsébet ravatala a parlamentben

Erzsébet

Felravatalozták szerdán a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében.

Felravatalozták szerdán a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A koporsót szerda délután, kétnapos heves esőzést követő fátyolos napsütésben vitték a Buckingham-palotából lovak vontatta ágyútalpon a parlamenthez.

Az útvonal mentén több tízezren sorakoztak fel, és sokan tapssal adóztak az elhunyt uralkodó emlékének.
A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a gyémántokkal gazdagon ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown -, amelyet a brit  uralkodók a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

Az ágyútalp mögött III. Károly király és három testvére, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja haladt gyalogosan.

Őket követte szintén gyalogosan Vilmos trónörökös, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, valamint Vilmos öccse, Harry, Sussex hercege.

A menet végighaladt a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó, mélyvörös aszfaltjáról híres sugárúton, a Mallon, majd a királyi lovas testőrség laktanyájának árkádjait elhagyva ráfordult a londoni kormányzati negyed főutcájára, a Whitehallra.

Itt elhaladt az I. világháború brit katonaáldozatainak 1920-ban emelt emlékmű, a Cenotaph mellett – ahol a királynő a háborút lezáró tűzszünet évfordulóján 90 esztendős koráig minden évben személyesen koszorúzott -, majd megérkezett az 1097-ben emelt Westminster Hall bejáratához.

A koporsót a brit hadsereg gránátos őrezredének nyolc fiatal katonája vitte be a vállán a hatalmas, ősi parlamenti épületbe, és elhelyezte a ravatalhoz kialakított emelvényen.

A ravatalozóhelyiség a vasárnap éjfélig tartó időszakban minden egyes nap 24 órán át – esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel – nyitva lesz a lakosság előtt.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik majd fel a ravatalt.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A sor számára 8 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján végighaladva túlnyúlik a Tower híd vonalán is.

II. Erzsébet búcsúszertartása szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top